Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

Mount Meru | Kilimanjaro’s ‘pittige’ kleine broertje

0
Height in meters
0
Last eruption in the year

Mount Meru

Mount Meru (4.566 m) is een actieve stratovulkaan. Het vormt het middelpunt van het Arusha National Park in Tanzania. Het wordt ook wel het ‘kleine broertje’ van de Mt. Kilimanjaro genoemd. Hoewel de berg niet zo hoog is als de Kilimanjaro, is hij net zo uitdagend. Bekend om zijn enorme kliffen, de prachtige groene omgeving en het vele wild is Mount Meru de op vijf na hoogste berg van Afrika en de op één na hoogste in Tanzania!

Het beklimmen van Mount Meru vereist meer technische klimvaardigheden dan de routes op de Kilimanjaro. Wat Mount Meru aan hoogte ‘mist’, maakt deze het uitdagend in vaardigheid. Daarom is het belangrijk om enige klimervaring te hebben.

Toch wordt Mount Meru soms gebruikt als opwarmertje voor de beklimming van de Kilimanjaro. Vooral om je lichaam te laten wennen aan grotere hoogten. Als je de tijd en het budget hebt om Meru te beklimmen, is het zeker de moeite waard. De berg wordt niet zo vaak beklommen maar het geeft je echt een unieke ervaring!

Omdat Meru in het Arusha National Park ligt, is de kans groot dat je tijdens de trekking verschillende wilde dieren ziet. De kans is groot dat je giraffen, buffels, antilopen en bavianen tegenkomt.

 

Wat je kunt verwachten op de berg…
Mount Meru hoogtepunten
  • Tweede hoogste berg in Tanzania! 4564 meter hoog!
  • Minder mensen hebben op de top van Mt. Meru gestaan dan op Mt. Everest.
  • Prachtige summit bij zonsopgang
  • Verschillende vegetatiezones over verschillende dagen
  • Socialist Peak (Meru's belangrijkste piek)
  • Little Meru (Meru's op één na hoogste piek op 3800m)
  • Je kan de Meru alleen of met een klein team beklimmen (dat is niet mogelijk op de Kilimanjaro)

Mount Meru beklimmingen

Klaar om de op één na hoogste berg van Tanzania te beklimmen?

Mount Meru is een recent actieve (laatste uitbarsting in 1910), maar nu slapende vulkaan. Deze vormt het centrum van Arusha National Park in Tanzania. Bekend om zijn enorme kliffen en de groene omgeving is deze berg de op vijf na hoogste berg van het Afrikaanse continent. Hiermee is het de op één na hoogste in Tanzania!

Hoewel de berg lang niet zo hoog is als de Kilimanjaro, is hij net zo uitdagend. Hieronder vindt je de meest populaire routes om Mt Meru te beklimmen. 

Feitjes over..

BEKLIMMING VAN MOUNT MERU

In tegenstelling tot de Kilimanjaro, is er maar één route om Mount Meru te beklimmen. Je hoeft dus niet uit te zoeken welke route het beste bij jouw stijl past. Die éne weg is dus ‘the way to go’. Ook al is het niet zo hoog als de Kilimanjaro, het is een moeilijke klim, die je zeker niet moet onderschatten. 

Als je niet volledig de Mount Meru wilt beklimmen, of simpelweg de tijd niet hebt, zijn er verschillende dagwandelingen naar lagere hoogtes op Mount Meru. Deze wandelingen zijn zeker de moeite waard! Je wandelt door prachtige groene vegetatie, omgeven door wilde dieren. Hier kun je echt tot rust komen. Het is niet zo druk is als op de Kilimanjaro (dagwandelingen). Waarschijnlijk kom je niet veel anderen tegen. 

Als je besluit de Mount Meru te beklimmen… heb je keus om dat in 3 of 4 dagen te doen. In tegenstelling tot de Kilimanjaro routes is dit geen kwestie van acclimatisatie aangezien de beklimming op beide routes hetzelfde zal zijn. Bovendien gaat de afdaling op de laatste dag een stuk langzamer en heeft u tijd om van de omgeving te genieten. Als u voor de laatste optie kiest, wandelt u helemaal van de top naar beneden naar Momella Gate (startpunt). Dit kan erg uitdagend zijn en misschien niet zo leuk, want het is een lange en vermoeiende wandeling. 

Accommodatie op Mount Meru

De Mount Meru accommodaties zijn zeer goed uitgeruste, grote hutten. De hutten zijn: de Miriakamba Huts op 2514 meter (8248 ft) en de Saddle Huts op 3570 m (11712 ft), hier zal je verblijven tijdens de klim.

Mount Meru ligging

Mount Meru ligt ongeveer 70 km ten westen van Mount Kilimanjaro. Bij helder weer kan je vanaf de Meru de Kilimanjaro bekijken. Meru is een vrijstaande berg en ligt midden in het Arusha National Park. Een van de belangrijkste nationale parken van Noord-Tanzania. 

Arusha National park ligt net ten noorden van de stad  Arusha. Arusha wordt ook gezien als de ‘safari hoofdstad’ van Tanzania en zelfs van de wereld! Mount Meru is op heldere dagen zichtbaar vanuit Arusha en biedt een prachtig uitzicht. Omgekeerd, tijdens wandelingen aan de lagere uiteinden, heb je schitterend uitzicht over de hele stad Arusha!

  • Verwar Mount Meru Tanzania niet met een berg in India die dezelfde naam draagt.
Wanneer de berg beklimmen?

BESTE TIJD OM MOUNT MERU TE BEKLIMMEN

Mount Meru kan je het hele jaar door beklimmen. Voor de grootste kans op succes, kan je de berg het beste beklimmen in het droge seizoen. Deze loopt van juni tot begin maart. Voor de mooiste weersomstandigheden en uitzicht op de prachtige besneeuwde top van Mt. Kilimanjaro, ook wel ‘het Dak van Afrika’, raden wij het aan om van eind december tot februari de berg te klimmen.  

Indien je de Mount Meru klim overweegt in de maanden november tot half december te beklimmen, moet je rekening houden lichte regenval. Vaak ‘s ochtends en ‘s avonds. Dit wordt het ‘korte regenseizoen’ genoemd.

In april en mei hebben we in Tanzania het zogenaamde ‘zware regenseizoen’. Probeer het klimmen in deze maanden te vermijden. Als het tijdens de beklimming te hard regent, kan het afgelast worden indien de gids het te gevaarlijk vindt. Dit gebeurt niet vaak, maar het is zeker iets om in gedachten te houden, als je van plan bent de top te bereiken.

Klaar om Tanzania's meest uitdagende berg aan te pakken?

Informeer naar een van de Mount Meru klimroutes of vraag ons om advies