Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

Kilimanjaro Beklimmen 2024 | Informatie, Routes, Tips & Tricks

Kilimanjaro Beklimmen

Africa's Hoogste Berg!

De Kilimanjaro beklimmen kan via vele verschillende routes. Hieronder vind je de verschillende mogelijkheden voor het beklimmen van Afrika’s hoogste berg. Elke route om Kilimanjaro te beklimmen heeft zijn eigen voor én nadelen, unieke elementen en moeilijkheidsgraad.

We hebben de routes benoemd en daarbij elke route dag tot dag beschreven. Zo kun jij de route om kilimanjaro te beklimmen kiezen met de lengte, moeilijkheid, uitzichten en natuurlijk kosten, die het beste bij jou passen. De prijzen per route kunnen namelijk behoorlijk verschillen, alsmede de accommodatie mogelijkheden en het de begin/eindpunten van de klim.

Kom je er niet uit? Dan kunnen onze Kilimanjaro specialisten je natuurlijk helpen!

Uhuru Peak Kilimanjaro Climbing Arusha Trips 2
This could be you on Uhuru Peak at 5895m!

De verschillende routes

Kilimanjaro Machame Route

Kilimanjaro Machame Route: 6 of 7 dagen (Meest populair)

Vanaf€1,670

Beklim en overmeester de gigantische hoogte van Afrika’s hoogste berg ‘Mt. Kilimanjaro’ ofwel ‘het Dak van Afrika’ met een hoogte van 5895m | De Machame Route of ook wel de ‘Whiskey Route’ is de meest populaire route en heeft de meeste kans op succes. De route is iets makkelijker dan andere routes, omdat de hoogtestijging gelijkmatig is. De Machame Route kan in 6 of 7 dagen gedaan worden.

Kilimanjaro Lemosho Route

Kilimanjaro Lemosho Route: 7 of 8 dagen

Vanaf€1,860

Beklim en overmeester de gigantische hoogte van Afrika’s hoogste berg ‘Mt. Kilimanjaro’ ofwel ‘het dak van Afrika’ met een hoogte van 5895m | De Lemosho route is één van de nieuwere routes op de berg | In tegenstelling tot andere routes, neemt het de westkant van de berg, wat de klim speciaal en uniek maakt | De Lemosho route is rustiger dan andere routes en passeert unieke uitzichten én de hoogtepunten van andere routes.

Kilimanjaro Marangu Route

Kilimanjaro Marangu Route: 5 of 6 dagen

Vanaf€1,570

Beklim en overmeester de gigantische hoogte van Afrika’s hoogste berg | ‘Mt. Kilimanjaro’ ofwel ‘het dak van Afrika’ met een hoogte van 5895m | De Kilimanjaro Marangu route, anders genoemd ‘Coca Cola Route’ is de oudste en meest gevestigde route |In tegenstelling tot de andere routes, slaap je hier niet in tenten maar in hutten op gevestigde kampeerplekken | Deze route is korter en is een stuk moeilijker door de snelle…

Kilimanjaro Northern Circuit Route

Kilimanjaro The Northern Circuit Route: 9 Dagen

Vanaf€2,475

Beklim en overmeester de gigantische hoogte van Afrika’s hoogste berg ‘Mt. Kilimanjaro’ ofwel ‘het dak van Afrika’ met een hoogte van 5895m | Het is de langste en volgens velen ook de mooiste route op de Kilimanjaro | Je start via de Lemosho route aan de westkant van de berg | Je ziet een combinatie van al de beste elementen van de andere routes, samengebracht in één fantastische wandeling, met de minste kans op hoogteziekte.

Kilimanjaro Rongai Route

Kilimanjaro Rongai Route: 6 of 7 dagen

Vanaf€1,775

Beklim en overmeester de gigantische hoogte van Afrika’s hoogste berg ‘Mt. Kilimanjaro’ ofwel ‘het dak van Afrika’ met een hoogte van 5895m | De Kilimanjaro Rongai Route, anders genoemd ‘Loitokitok Route’, is de enige route die de Kilimanjaro vanuit het noorden benadert | Deze is het minst bezocht van alle routes op de Kilimanjaro | Ook is er meer kans om groot wild te zien, zoals buffels, olifanten en antilopen.

Kilimanjaro Umbwe Route

Kilimanjaro Umbwe Route: 6 dagen

Vanaf€1,775

Beklim en overmeester de gigantische hoogte van Afrika’s hoogste berg ‘Mt. Kilimanjaro’ ofwel ‘het dak van Afrika’ met een hoogte van 5895m | De Kilimanjaro Umbwe Route is voor klimmers die opzoek zijn naar een echte uitdaging | Het is de moeilijkste en meest directe route op de berg.

Kilimanjaro Shira Route

Kilimanjaro Shira Route: 6 of 7 dagen

Vanaf€1,785

Beklim en overmeester de gigantische hoogte van Afrika’s hoogste berg ‘Mt. Kilimanjaro’ ofwel ‘het dak van Afrika’ met een hoogte van 5895m | De Kilimanjaro Shira Route, is bijna identiek aan de Lemosho route | De route benadert de Kilimanjaro vanuit het westen, en doorkruist het hele Shira Plateau van west naar oost.

Daarom reizen met Arusha Trips

Veilig en vertrouwd in Afrika
Vraag een offerte aan van één van onze Kilimanjaro beklimmingen of informeer naar een reis op maat!

Kilimanjaro Beklimmen: Alle info die je nodig hebt om de berg te trotseren  

Sommige reizen en avonturen in het leven zijn gedenkwaardiger dan anderen. Of het nou komt door de personen waar we ze mee delen, of de bestemmingen waar we terecht komen, we eindigen met een reis die ons een leven lang bij zal blijven. De Mount Kilimanjaro beklimmen in Oost-Afrika is zéker één van dit soort reizen.

Gelegen in Tanzania, wordt de Kilimanjaro ook wel ‘het Dak van Afrika’ genoemd, omdat het ook de hoogste berg van geheel Afrika is. Als het om vrijstaande bergen gaat, is deze slapende vulkaan zelfs de hoogste ter wereld!

Dat maakt een reis naar Tanzania en de kans om deze berg succesvol te kunnen beklimmen een must-do. Het is voor iedereen een onvergetelijke ervaring, ongeacht je een bergbeklimmer bent met goede vaardigheden of op zoek bent wat extra lichaamsbeweging tijdens je reis. 

Kilimanjaro Beklimmen: Hoe lang duurt het om naar de top te bereiken?

Het eerste wat jij je misschien afvraagt is; ‘hoe lang duurt het om de top te bereiken’? Natuurlijk hangt dit af van de route die je kiest. Er zijn namelijk verschillende routes om te top te bereiken. Het is altijd een goed idee om je hele reis hierop af te stemmen. Misschien heb je wel de maximale 9 daagse route nodig om de klim te voltooien. Andere routes duren minder dan een week, denk aan vijf dagen. Wees je wel bewust voor de gevolgen van deze snellere routes. De Mt. Kilimanjaro is zo hoog, dat je je uitgeput of ziek kunt voelen door de extreme hoogte en gebrek aan acclimatisatie. Plus, je wilt ook niet haasten wanneer het gaat om een ‘once in a lifetime’ avontuur! Indien je weinig klimervaring hebt, overweeg dan om een van de langer durende routes te kiezen. De meeste klimmers kiezen voor een route die ongeveer 7 dagen duurt. Dit is het optimale tijdskader voor de gemiddelde mens om de klim met succes te voltooien. 

Kilimanjaro Beklimmen belangrijkste routes naar de top

Er zijn ongeveer zeven routes die je kunt nemen, die van elkaar verschillende op basis van een aantal factoren. De duur van de klim, de moeilijkheidsgraad, en de landschappen die je onderweg tegenkomt, zijn enkele van deze factoren. Ook kun je per route vaak nog kiezen voor een ‘makkelijkere’ of ‘moeilijkere’ optie. Houd hierbij ook rekening met de kans op hoogteziekte en hoe dit jou kan beïnvloeden. 

Wil je liever een rustige route beklimmen of maak je graag deel uit van een grote groep? Dit zijn allemaal factoren die jouw keuze kunnen beïnvloeden! Sommige routes zijn namelijk drukker bezocht dan anderen. 

Machame Route: De meest beklommen route

De Machame Route wordt momenteel beschouwd als de meest populaire route! Het is een betere optie voor toeristen, dan de voorheen populairste en tevens oudste route, de ‘Marangu route’. Dit is te danken aan het feit, dat de klim geleidelijker is, waardoor je lichaam de kans krijgt om aan de hoogte te wennen. Ook bied deze route prachtige uitzichten en unieke wandeltochten die de Marangu route niet biedt. 

Je kunt nog steeds kamperen en genieten van de omliggende natuur terwijl je de weg naar boven klimt. Je hebt een totale reistijd van ongeveer 7 dagen, waarbij er op verschillende dagen volgens het ‘walk high, sleep low’ principe wordt geklommen (uitleg beneden). Dit geeft je lichaam de kans om te acclimatiseren aan de grote hoogte. De route begint op de zuidelijke kant van de berg. Houdt in gedachte dat de klim, ondanks zijn geleidelijkere opbouw, veel inspanning zal vergen. Bereid jezelf dus goed voor.  

Lemosho Route

Deze route start vanuit het westen en is een van de betere opties die er is. De Lemosho Route wordt een stuk minder beklommen dan enkele andere routes, omdat het een van de nieuwere, minder bekende routes is. Ondanks dat deze route minder word geklommen, zegt men dat deze klim de mooiste uitzichten van alle routes heeft.

Op deze route kun je het gevoel hebben even écht in de wildernis te zijn. Helemaal alleen, zonder te worden gestoord door andere klimmers. De lemosho route is zeker een van de langere tochten. Het is dus altijd een goed idee om de volle acht daagse optie te kiezen. Het is zeker mogelijk om deze route sneller te doen, maar dan heb je misschien niet de tijd om van alles te kunnen genieten.

De Northern Circuit Route

Dit is de langste die momenteel mogelijk is om Kilimanjaro te beklimmen, en zeker de moeite waard. Hiervoor heb je de eerder genoemde negen dagen nodig en begint in dezelfde regio als de Lemosho route.

Net als de Lemosho route, is dit een schilderachtige route. De Northern circuit is maar bij weinige bekend en wordt daardoor ook het minst bewandeld. Dit zorgt ervoor dat je er een écht unieke ervaring aan overhoudt. Na het startpunt, splitst je met de Lemosho-route groep en gaat via de noordelijke kant de berg op. Dankzij de lengte van de klim, is deze route de best mogelijk optie als het gaat om acclimatisatie van het lichaam. 

Kilimanjaro Beklimmen – Andere routes om te overwegen

Hieronder staan de twee routes die respectievelijk de makkelijkste en moeilijkste zijn en extra aandacht verdienen. We raden deze routes niet altijd aan, omdat er betere en nieuwere routes zijn om van te genieten.

Marangu Route

De Marangu route is de route voor diegenen die een eenvoudige verkenningsexpeditie willen doen en tijdens de reis in hutten willen slapen. Dit is de oudste en eenvoudigste route en wordt de ‘Coca-Cola route’ genoemd omdat deze route dit verfrissend drankje aanbood. Het is een korte wandeling naar de top, die in vijf dagen kan worden afgelegd. Maar het is altijd aan te raden om voor de langere optie de kiezen, om te acclimatiseren.

Umbwe Route

Dit is alleen voor wandelaars, klimmers, en echt actieve mensen die ervaring hebben. Het is een van de kortste routes en tevens de minst beklommen route. Het is een hele uitdaging met een laagste kans op succes. Dit komt voornamelijk vanwege zijn korte duur, zeer steile klim en gebrek aan tijd om te kunnen acclimatiseren.

Je hebt ongeveer zes tot zeven dagen nodig om de Umbwe route te voltooien. Ook bestaat de kans dat er een situatie ontstaat op de berg waardoor jij of je medereizigers zullen worden verhinderd om de top te bereiden. 

Hoewel er alles aan gedaan wordt dit wél te realiseren, hebben we het toch over het beklimmen van een reusachtige berg. Deze klim is niet voor iedereen weggelegd, dus houd je verwachtingen reëel en geniet altijd van elk moment van de reis!

Kilimanjaro Beklimmen beste tijd 

Wil je weten wanneer het minste aantal reizigers aanwezig zijn en het beste weer is? Dan kan je het beste ergens tussen januari en maart er zijn. De temperatuur is dan acceptabel (niet te heet), en je kunt nog steeds besneeuwde bergtoppen zien als je de top bereikt.

Natuurlijk nader je het regenseizoen en daardoor zullen de routes een stuk modderiger zijn maar het is dus nog steeds een goede tijd!

Als je in de zomermaanden komt (juni tot en met augustus), kun je de beklimming samen met andere reizigers doen. Dit kan zorgen voor een uniek verbondenheid, voor degene die graag opzoek zijn om gelijkgestemde avonturiers zoals jezelf te ontmoeten. Aan de andere kant, als je op zoek bent naar een meer persoonlijke ervaring, weg van het gebaande pad, overweeg dan de Lemosho of Northern Circuit routes tijdens deze periode. 

Hoe pak ik in?

“Alsof je Afrika’s hoogste berg gaat beklimmen natuurlijk!” Dat betekent dat je de juiste kleding en uitrusting meeneemt voor zowel overdag als ’s nachts. Het zal ’s nachts erg koud worden, dus zorg ervoor dat je een goede thermische slaapzak hebt. Zorg ook dat je over de juiste lagen beschikt, om te dragen als je dichter bij de top komt. Als je niet over de juiste uitrusting beschikt en geen zin hebt om die te kopen, verhuren we ook uitrusting om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid de berg kunt beklimmen.

Zorg altijd dat je goede waterflessen of camelbags bij je hebt om drinkwater op te slaan. Je gidsen zullen jou ook helpen met eventuele aanvullende benodigdheden.

Hoe fit moet ik zijn?

De Kilimanjaro Beklimmen is geen makkie. Het geen vereiste is om een tiptop conditie te hebben, maar je wilt wel in een goede gezondheid en juiste vorm zijn om de berg te beklimmen. 

Veel van de routes zijn simpelweg het wandelen en hiken naar boven tot de top. Als je in goede fysieke conditie bent, zou je geen grote problemen moeten hebben met de wandeling. Als je hier bewust van bent, zal je veel meer van de reis genieten.

Als je thuis ‘op gemak’, dagwandelingen of wekelijks regelmatig aan aërobe training doet, waarbij je bijvoorbeeld een kwartier tot een half uur hardloopt, zou jij geen probleem moeten hebben met een van de grote routes.

Maak jij je zorgen? Dan kan je ons dat altijd van tevoren laten weten. Wij kunnen je adviseren welke routes het beste bij jou past.  

Krijg ik hoogteziekte tijdens het beklimmen van de Kilimanjaro?

De top van de Kilimanjaro is bijna 6000 meter. Dat betekent dat er mogelijk hoogteziekte optreedt. Wij proberen deze kans zo laag mogelijk te houden en klimmen volgens het ‘walk high, sleep low’ principe. Dit houdt in dat je geleidelijk de berg beklimt en dat je onder een hoogte slaapt, die je eerder op dezelfde dag hebt beklommen. Zo krijgt je lichaam overdag de kans om te wennen aan de grote hoogten, terwijl het ’s avonds rustig kan herstellen.  

Daarom is het kiezen van een route, waar je tenminste zeven dagen over doet, de beste optie voor degenen met weinig tot geen klimervaring. 

Je lichaam zal moeten wennen aan de hoogte, dus bouw geleidelijk je niveau van inspanning en lichaamsbeweging op, anders zul je al snel uitgeput raken. Zorg dus dat je het rustig aan doet op berg; ‘one step, one breath’.  

Een andere tip, is om tijdens de reis genoeg water te blijven drinken. De lucht is veel droger naarmate je hoger komt, wat betekent dat je veel meer water wilt drinken, dan je misschien normaal drinkt. Volg altijd de instructies en tips van onze gidsen, als je je kans op slagen wilt vergroten. Voor de gidsen is de Kilimanjaro beklimmen dagelijkse kost en weten ze dus genoeg tips en tricks om de kans op hoogteziekte zo laag mogelijk te houden en te zorgen dat jij de top bereikt!

Ook is het mogelijk om, voorafgaand aan de klim, je lichaam te trainen om te wennen aan de grote hoogten op de berg. Dit kan bijvoorbeeld door regelmatig op grotere hoogten te hiken of door alvorens de klim een bepaalde periode te overnachten in een zogeheten ‘hoogte tent’. Deze zal je lichaam aan het klimaat op de berg doen wennen.

Indien er vragen zijn of het je nou leuk lijkt om de Kilimanjaro te beklimmen, kun je altijd contact met ons opnemen. Dan helpen wij jou met het plannen van de reis en zorgen we dat jij de route klimt die het beste bij jou past. 

Klaar om Afrika's hoogste berg te veroveren?

Informeer naar één van de Kilimanjaro routes of laat ons helpen de juiste route voor jou te kiezen