Arusha Nationaal Park, Tanzania

Slechts op een kort ritje vanuit het hart van Arusha (stad), ligt het nationale park met dezelfde naam. Arusha Nationaal Park is het meest toegankelijke nationale park van het noordelijke circuit in Tanzania. Tevens het het de perfecte bestemming voor een dagtripje of als eerste en/of laatste stop van een langere safari. Met een afmeting van 552km2, Arusha Nationaal Park is een relatief klein park waar een hoop te zien is!

Arusha nationaal park is verdeeld in drie districten; Momella Lakes, Mount Meru & de Ngurdoto Krater. Afhankelijk van de tijd van het jaar kun je duizenden flamingo’s spotten bij de Momella Lakes. Deze flamingo’s migreren tussen Lake Manyara en hier. 

Gelegen binnen deze districten, bevinden zich een grote variatie aan landschappen in Arusha NP. Van wijd gestrekte savannahs tot acacia-bossen, tropisch regenwoud en een alpiene klimaat op de hoger gelegen delen van Mt. Meru.

Met een grote diversiteit aan wilde dieren zoals: olifanten, nijlpaarden, buffalo’s, zebra’s en zo nu en dan een passerende gnoe, maakt Arusha nationaal park het perfecte park om eens flink je benen te strekken. Zo is Arusha np een van de weinige parken waar je een échte wandelsafari kunt doen en zelf kunt kanoën op een van de meren!

Ook is het nationale park de thuishaven van ’s werelds grootste populatie aan giraffe, wat het een top-locatie maakt voor fans van deze indrukwekkende, langnekkige dieren. 

 

 

Arusha Nationaal Park Hoogtepunten

Arusha Nationaal Park ligt het dichtste bij Arusha (stad). Het nationale park is een populaire bestemming voor dagtripjes vanuit Arusha (stad) of voor langere safari’s in het noordelijke circuit. 

Arusha is niet alleen interessant voor safari-enthousiastelingen, maar ook voor klimmers! Het park ligt namelijk aan de voet van Mt. Kilimanjaro’s kleine broertje, Mt. Meru. 

Omdat het park zo dicht bij Arusha stad ligt, komen grote roofdieren hier weinig voor. Dit biedt echter een hoop mogelijkheden voor andere dieren om hier te kunnen gedijen. Hieronder lees je enkele waarom Arusha NP een plekje verdient op jouw ‘top 5 nationale parken’ bucketlist!

Wandelsafari en de Colobus aap.

Doordat er weinig grote roofdieren (zoals leeuwen) in het park voorkomen, is Arusha Nationaal Park een uitstekende plek voor een spannende wandelsafari met een ranger. 

Wandel zij aan zij met de wilde dieren van Tanzania. Een werkelijk waar onvergetelijke ervaring. Ontdek de verwilderde bossen, meren en watervallen van het park, te voet! Allemaal aan de voet van de indrukwekkende Mt. Meru. Een wandelsafari biedt een ongelofelijke kans om oog in oog te komen staan met wilde dieren. Zo zie je pas écht hoe lang die giraffe eigenlijk is. Ook de bedreigde Colobus aap die hier vrij rondslingert tussen de bomen is een van de hoogtepunten tijdens een activiteit in het nationale park.

Mt Meru

Mount Meru is een actieve, maar momenteel slapende vulkaan en vormt het hart van Arusha nationaal park. De berg staat bekend om zijn gigantisch hoge kliffen en prachtige groene bossen aan de voet van de berg. 

Mt. Meru is de op één na hoogste berg in Tanzania. Hij mag misschien wel niet zo hoog zijn als zijn grote broer, maar de berg is een échte uitdaging voor de klimmer. Het beklimmen van deze berg vergt meer klimvaardigheden en is daarom ook een echte challenge. De berg wordt ook bij lange na niet zoveel beklommen als zijn grote broer, wat de ervaring een stuk unieker maak. Het kan zelf zo zijn dat je helemaal niemand tegenkomt op de berg!

De beklimming kan worden gedaan in 3 of 4 dagen. 

 

Customize your Safari

Plan mijn safari

1

1. Vraag een reis aan

2

2. Bel met ons over jouw Tanzania avontuur

3

3. Co-creëer jouw droomsafari

4

4. Inpakken maar! Safari Njema!

Arusha Nationaal Park: Beste tijd om te gaan

De beste tijd om Arusha nationaal park te bezoeken hangt erg af van welke dieren je graag zou willen zien. Het park staat bekend als een geweldige plaats om een grote variëteit aan vogels te spotten, waarvoor november t/m december en maart t/m mei een uitstekende periode is. Deze periode wordt gezien als het ‘natte seizoen’ en is ook de tijd dat de migrerende vogels, zoals de flamingo’s in het park verblijven. 

Echter, als je graag zoogdieren wilt spotten, kun je beter in het droge seizoen komen (juni t/m oktober). Gedurende deze periode is er veel minder begroeiing, waardoor je gemakkelijk dieren kunt spotten dan in de normaal zo dichtbegroeide bossen. Omdat water een een stuk schaarser is, is er een grote kans om wilde dieren te kunnen spotten bij een van de vers-water bronnen. 

De overige maanden die bij de droge periode horen, zijn januari en februari. Deze maanden worden doorgaans gezien als de beste periode om Mt. Meru te beklimmen. 

 

Wilde dieren in Arusha Nationaal Park

Een kort overzicht van de ‘most wanted’ dieren in Tarangire nationaal park én de kans om ze te kunnen spotten. Sommige dieren komen enkel voor in bepaalde nationale parken of leven slechts in bepaalde gebieden. Laat ons daarom van te voren weten welke dieren je wilt zien, zodat wij die kans zo groot mogelijk kunnen maken!

De percentages zijn een schatting op basis van onze persoonlijke ervaringen. Sommige dieren zien we bij elk bezoek, maar het is natuurlijk geen dierentuin, dus je weet het nooit 100% zeker!

Al zin om op safari te gaan?

Lion0%
Elephant10%
Leopardhard to spot
Rhinoonly in certain areas
Zebra95%
Buffalo85%
Hippo40%
Wildebeest95%
Crocodileonly northern Serengeti
Giraffe95%
Hyena10%
Wild Dogvery rare
Cheetah5%

Klimaat & Seizoenen

Arusha nationaal park heeft een aangenaam, gemiddeld klimaat met frisse ochtenden en avonden, maar warme temperaturen gedurende de dag. Omdat het park aan de voet van Mt. Meru ligt, heeft de berg een grote invloed op de weersomstandigheden in het park. Hierdoor is het weer soms lastig te voorspellen en is de kans op regen op aan de voet van de berg hoger, dan in de omliggende gebieden. 

Hierdoor kan de temperatuur vrij uiteenlopen, waardoor we altijd adviseren om een warme trui mee te nemen voor de vroege ochtenden. Soms daalt de temperatuur ’s nachts namelijk tot maar 10 graden celcius. De temperaturen overdag zijn gemiddelde rond de 20 graden, afhankelijk van de tijd van het jaar en de hoogte van het gebied. 

Activiteiten in Arusha Nationaal Park

Arusha nationaal park biedt veel meer dan “alleen” wilde dieren spotten. Er zijn nogal wat geweldige activiteiten die je kunt doen tijdens je safari.

Bijvoorbeeld:

Bekijk voor meer info de activiteiten hiernaast, of neem contact met ons op.

Arusha Nationaal Park: Waar te overnachten?

Arusha Accommodatie

Bekijk enkele van onze favoriete accommodaties in of vlakbij Arusha Nationaal Park. De meeste mensen kiezen ervoor om vlakbij het nationale park te overnachten, omdat er een grote variatie aan overnachtingsmogelijkheden in verschillende prijsklassen beschikbaar is. Wil je echter in het park zelf overnachten, dan zijn er ook een paar prachtige accommodaties!

Wij testen al onze accommodaties zelf, zodat we zeker weten de best mogelijke ervaring kunnen geven. We kijken bijvoorbeeld naar het uitzicht vanuit de lodge, de omliggende natuur,  faciliteiten, bereikbaarheid en natuurlijk de wildlife-ervaring!

  Lake Duluti Lodge Arusha

  Lake Duluti Lodge is located in Arusha, Tanzania close to Lake Duluti. This accommodation consists of 19 spacious chalets designed with modern African style furniture. From your private terrace you will have a beautiful view […]
  Lux

  Arusha Coffee Lodge

  On the outskirts of the bustling city of Arusha, in the middle of one of Tanzania's largest coffee plantations, you will find Arusha Coffee Lodge. A fantastic stay for ultimate relaxation before or after your […]
  Lux

  Olerai Lodge Arusha

  The Olerai Lodge in Arusha, Tanzania is set amidst an acacia grove and against the backdrop of stunning Mount Meru. Due to its efficiënt location, the lodge makes a great starting or endingpoint for your […]
  Luxe

  Arusha Villa (Arusha)

  Beautifully located, midst of coffee plantations, lies Arusha Villa. Just outside of the city, but far enough to have green surroundings and monkeys swinging on the trees. A perfect stay with luxurious, spacy rooms.
  Luxe

Reistijden en Afstanden

 • Rijden van Arusha naar Arusha Nationaal Park duurt ongeveer 30 minuten.
 • Rijden van Ngorongoro naar Arusha Nationaal Park duurt ongeveer 3,5 uur.
 • Rijden van Serengeti naar Arusha Nationaal Park duurt ongeveer 5 uur. 
 • Rijden van Lake Manyara naar Arusha Nationaal Park duurt ongeveer 3 uur.
 • Rijden van Tarangire naar Arusha Nationaal Park duurt ongeveer 2,5 uur. 
 • Rijden van Moshi naar Arusha NP duurt ongeveer 1-1,5 uur, afhankelijk van het verkeer. 

Houd er rekening mee dat er in de parken alleen gereden mag worden tussen 6 uur ’s morgens en 6 uur ’s avonds.

SAFARI'S NAAR Arusha NP

Doe wat inspiratie op en stel jouw eigen Tanzania reis samen!

Ontdek meer Tanzania!