Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

Tanzania

Het wildste stukje Afrika

Tanzania. Een land met natuur in zijn puurste en rauwste vorm. Het is de thuishaven van Afrika’s meest wonderbaarlijke bezienswaardigheden. The big five, de grote trek in de Serengeti en de Ngrongoro Krater waar zich gigantisch veel dieren bevinden.

Zij liggen tezamen in de schaduw van Afrika’s hoogste berg: Mount Kilimanjaro. Diens indrukwekkende besneeuwde toppen en adembenemende uitzichten tonen miljoenen wilde dieren en een uitgebreide variatie aan landschappen.

Daarnaast heeft het land zijn eilanden met parelwitte tropische stranden, turquoise oceaan en een levendig onderwaterleven. Een plaats waar iedereen zijn innerlijke rust kan vinden.

Tanzania Informatie

Tanzania is het grootste land in Oost Afrika. Het is begrensd door Kenia en Oeganda in het noorden, Rwanda, Burundi, Congo in het westen en Zambia, Malawi en Mozambique in het zuiden. Aan de rechterkant van Tanzania bevindt zich de Indische Oceaan.

Tanzania heeft meer dan 57 miljoen inwoners en er wonen meer dan 120 verschillende stammen. Het land heeft de oudste continue bewoonde gebieden van de wereld, met gevonden fossielen van mens(achtigen) die tot twee miljoen jaar oud zijn.

Tanzania kent officieel twee talen; Engels en Swahili. Daarnaast worden diverse talen gesproken door de verschillende stammen. Er zijn meer dan 120 verschillende stammen in Tanzania, waarvan vele hun eigen taal hebben. Het lokale geld is de Tanzaniaanse Shilling (TZH), maar in toeristische gebieden worden Dollars ook (vaak) geaccepteerd. Men rijdt aan de linker kant van de weg. Let wel, alleen de hoofdwegen zijn geasfalteerd. De overige wegen zijn slecht en niet onderhouden. Hier wordt een 4×4 geadviseerd.

Safari in Tanzania

Safari in Tanzania bestaat al heel lang. Safari betekent gewoon reis, maar wordt vaak geassocieerd met wilde dieren kijken. Het begon met de eerste pioniers die in deze landen kwamen. Zij stuitten letterlijk op the big five, stel je dat eens voor! Nu lijkt dit iets uit het verleden, maar voor diverse stammen in Tanzania is het nog steeds realiteit. Een bron van interessante verhalen.

Voor bezoekers geldt dat gebruik wordt gemaakt van 4×4 voertuigen en dat overnachtingen plaatsvinden in bezoekers lodges of campsites. In sommige parken mag je alleen onder begeleiding van een gids of gewapende ranger op wandelsafari.

Binnen de parken floreren de dieren in het wild en zwerven ongestoord. Er zijn geen hekken of geplaveide wegen, dus de dieren verplaatsen zich ongehinderd tussen de parken. De safari is zo echt en avontuurlijk als mogelijk. Zelfs buiten de parken kan je op wilde dieren stuiten.

In deze parken treft men de grote trek en de Ngorongoro krater. Deze laatste is bekend van televisiezenders zoals National Geographic, Animal planet en programma’s zoals Planet earth.

Om deze reden, samen met vele andere redenen, wordt Tanzania doorgaans beschouwd als ’s wereld beste Safariland. Tanzania is dan ook meerdere keren verkozen tot ‘beste safariland’ door meer dan 1000 safari touristen en 756 experts, waaronder auteurs van Lonely Planet, Rough Guides, Frommer’s en Bradt & Footprint.

Tanzania Hoogtepunten

Safari is absoluut Tanzania’s populairste hoogtepunt. De mogelijkheid om de big five te zien, de aarde onder je voelen trillen door miljoenen trekkende wildebeesten en de caldera met zijn unieke habitat, waarin de meest dichte populatie dieren ter wereld samenleeft, helpt zeker bij de reputatie van Tanzania.

Deze zijn onderdeel van de 7 Grote Wonderen van Afrika. Om ze heel snel samen te vatten: de Grote Trek, de Ngorongoro Krater en Mt. Kilimanjaro (Afrika’s hoogste berg, 5895 meter hoog).

In Kilimanjaro’s schaduw leven meer dan 120 inheemse stammen, met vele unieke culturen en eeuwenoude tradities. Een nachtelijke verblijf bij de Maasai of een dag leven als jagers en verzamelaars met de Hadzabe stam, een stam die nog leeft volgens het stenen tijdperk, zijn activiteiten die je nooit meer vergeet.

Een bezoek aan Zanzibar, het perfecte tropische paradijs,  is ook een van de hoogtepunten van Tanzania. Eindeloze witte stranden, overal palmbomen en turkoois blauwe waters met een rijk koraalleven, staat zeker bovenaan de bucketlist van veel mensen.

In Tanzania’s uitgespreide landen vindt men verbazingwekkende plekken, zoals oases, jungles, woestijnen, regenwouden, watervallen en bergen. Hierdoor is het uitermate geschikt voor allerlei avonturen, zoals mountainbiking, klimmen, wandelen of avontuurlijk motorcrossen! Alles is mogelijk. Het grootste deel van het land bestaat uit rauwe onaangetaste natuur, klaar verkend te worden! Tanzania is een van de weinige landen waar je zowel toeristische gebieden hebt, als gebieden waar nog nooit eerder een toerist voet heeft gezet. 

Nationale Parken van Tanzania

Het Tanzania National Parks Authority, algemeen bekend als TANAPA is verantwoordelijk voor het beheer van hun nationale parken. TANAPA beheert meer dan 17 nationale parken, wat 15% van de oppervlakte van het land beslaat (57.024 km2).

Veel van de safariparken in Tanzania worden al sinds de zestigerjaren beschermd en onderhouden, wat ze uniek maakt in deze wereld. Daarnaast zijn er beschermde wilde dieren beheer gebieden, behoud gebieden wildreservaten etc. 

De beroemdste nationale parken zijn die van het noordelijk circuit. Allemaal bereikbaar  vanuit safari-hoofdstad Arusha:

 • Serengeti Nationale Park
 • Ngorongoro Conservation Area
 • Tarangire National Park
 • Lake Manyara National Park
 • Arusha National Park
 • Kilimanjaro National Park

Andere populaire nationale parken zijn:

 • Ruaha National Park
 • Selous Game Reserve
 • Mikumi National Park

Tanzania & UNESCO werelderfgoed

De UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) werelderfgoedplekken zijn plaatsen die van belang zijn voor cultureel of natuurlijk erfgoed, zoals beschreven in de UNESCO World Heritage Convention. Tanzania heeft zeven UNESCO werelderfgoedplekken.

Dit zijn Serengeti Nationaal Park (thuishaven van miljoenen gnoes die jaarlijks een van ’s wereld grootste natuurspektakels bieden tijdens de grote trek), de Ngorongoro Conservation Area, Mt. Kilimanjaro (Afrika’s hoogste berg), Kondoa rotskunst en Stone Town (Zanzibar), Selous Wildreservaat en de ruines van Kilwa en Songo Mnara.

Tanzania Wilde Dieren

Tanzania is rijk aan dieren in het wild dankzij de grote variatie aan landschappen. Van droge, woestijnachtige savannes tot dik begroeide regenwouden. Het land heeft het allemaal! Omdat een groot deel van het land onbewoond of beschermd is, vormt dit een van de weinige plaatsen op de aarde waar dieren in het wild kunnen leven. Maar zelfs hier neemt het aantal dieren af en staan sommige op het randje van uitsterven.

Door het hele land is een grote variatie aan wilde dieren te ontdekken. Sommige leven enkel in specifieke gebieden en zijn dus nergens anders ter wereld te vinden! (Tip) Doe goed je research naar welke dieren aanwezig zijn in een nationaal park, als je bepaalde dieren graag wilt zien. 

Om je te helpen hebben we een lijstje gemaakt van de ‘most wanted’ dieren en de kans om ze tegen te komen in Tanzania:

Veelvoorkomend: Olifant, giraf, nijlpaard, buffel, zebra, wildebeest

Regelmatig: Leeuw, hyena

Af en toe: Luipaard, jachtluipaard, jakhals

Zeldzaam: Zwarte neushoorn, wilde hond

Naast deze ‘most wanted’ dieren zijn er veel andere dieren, zoals een grote verscheidenheid aan gazellen, dik dik, miereneters, topi, elanden, krokodillen en veel meer kleine zoogdieren. Primaten zoals bavianen, velvet monkeys, chimpansees en zelfs de bedreigde colobus aap zijn te vinden in Tanzania. Chimpansees bevinden zich alleen in het westelijke gebied, dus om deze te zien is al een expeditie op zich.

Tanzania is een van Afrika’s beste vogelbestemmingen. Het heeft zelfs de meeste vogelsoorten van heel Afrika: meer dan 1100 verschillende soorten! Het land heeft 22 endemische soorten en 43 bijna-endemische, die alleen tussen Tanzania en naburige landen migreren. Veelvoorkomende vogels zijn onder andere de ‘Greater’ en ‘Lesser’ Flamingo, de grauwe spreeuw, zwarte crake, dwergpapagaaien, Hartlaubs turaco en gele barbet.

Tanzania Eilanden

Tanzania bevindt zich in Oost-Afrika, begrensd door de Indische Oceaan. Binnen dat gebied liggen flink wat eilanden die deel uitmaken van Tanzania. De meeste eilanden zijn gemakkelijk bereikbaar met een directe vlucht van het vasteland of per boot, de populairste tropische vakantiebestemming: Zanzibar.

Zanzibar – Tanzania’s favoriete toeristische vakantiebestemming, een perfecte mix van toeristische plaatsen, maar ook talloze verlaten plekken met parelwitte stranden, turquoise wateren en palmbomen, die wuiven in de wind. Een echte droomlocatie.

Andere populaire eilanden, die zeker de moeite van het bezoeken waard zijn:

Chumbe Eiland, Tanzania – Een koraalrif reservaat en bosreservaat waarin zeer bedreigde diersoorten leven. Op het eiland is een privé eco-resort met slechts 7 exclusieve bungalows. Hier kan je snorkelen in Oost-Afrika’s meest diverse koraalrif. Maak begeleide wandelingen door het bos en kustgebieden en ontdek de bedreigde kokosnoot krabben.

Mafia Eiland, Tanzania – Een meer afgelegen en rustig eiland. Vooral populair bij duikers en wereldberoemd om de walvishaaien die hier elk jaar langskomen, waar je de kans krijgt om mee te zwemmen met een van de grootste en interessantste schepsels van de oceaan.

Pemba Eiland, Tanzania – Het kleinere zusje van Zanzibar met minder bezoekers. Er zijn slechts enkele lodges op het eiland en de infrastructuur is onderontwikkeld. Dit maakt het eiland woester en exclusiever. Zoals de andere eilanden is het perfect voor wateractiviteiten zoals duiken en snorkelen.

Stammen van Tanzania

Tanzania is de thuishaven van meer dan 120 verschillende inheemse stammen, ieder met hun eigen unieke cultuur en tradities. De bekendste stammen zijn; de Maasai met hun kleurrijke kleding en de Hadzabe met hun ‘jagers en verzamelaars’ manier van leven.

Andere bekende stammen zijn:
 • Datoga
 • Irawq
 • Sukuma
 • Nyamwezi
 • Haya
 • Nyakyusa
 • Chagga

Tanzania Cultuur

Tanzania is een land met een rijke en veelzijdige cultuur. De cultuur is Swahili, een Afrikaans/Arabische mix. Het is door verschillende landen gekoloniseerd, waardoor er onder andere Arabische, Engelse en Duitse invloeden zijn. Stone town is een goed voorbeeld waar de Arabische cultuur zijn stempel heeft achtergelaten op Tanzania.

In Tanzania zijn ook grote Aziatische gemeenschappen, in het bijzonder Indiase, in zowel plaatsen als steden. Buiten de steden leven diverse stammen (meer dan 120), allen met hun eigen cultuur, tradities en overtuigingen.

De mensen in Tanzania worden als zeer vriendelijke en behulpzame mensen beschouwd. Alles is ‘hakuna matata’ en ‘pole pole’ wat ‘geen zorgen’ (dat ken je vast wel van de lion king) en ‘langzaam langzaam’ betekent.

Het geven van fooien is normaal in Tanzania. Niet alleen voor de gidsen en koks op safari, maar ook voor obers in restaurants en hotelpersoneel. De hoogte van de fooi hangt af van de geleverde service.

Groeten en vragen hoe het gaat is een ‘must’ in elk gesprek. Tanzanianen houden van handen schudden, small talk en je betrekken in hun alledaagse activiteiten. Je moet dan ook niet gek opkijken, als je plots een uitnodiging voor een huwelijksfeest ontvangt van mensen die je net hebt ontmoet. Twintig keer per dag bellen met vrienden en familie om in contact te blijven hoort daar ook bij. Wanneer je een Tanzaniaanse vriend hebt kan je iedere week een mailtje of telefoontje verwachten waarin hij informeert hoe het met je gaat. Dit lijkt vreemd, maar het went snel.

Tanzania Religie

De grootste religie is het Christendom. Meer dan de helft van de inwoners identificeert zichzelf dan ook als Christene. Er is ook een groot aantal moslims in Tanzania. Binnen de (120+) stammen wordt een eigen volksgeloof aangehangen of een eigen interpretatie van het Christendom.

Tanzania Klimaat

Tanzania heeft een aangenaam tropisch klimaat, maar heeft ook grote regionale variaties, die worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals hoogte.

Het noordelijke deel van Tanzania kent warme dagen en koele avonden. Dit betekent dat je lekker kunt slapen onder een deken zonder airconditioning. De vochtigheidsgraad is over het algemeen prettig, maar varieert als gevolg van hoogte- en seizoensveranderingen.

Echte winters of zomers bestaan er niet, wel een duidelijk nat en droog seizoen. Arusha is de stad die het dichtst bij de populairste noordelijke parken ligt en heeft een vergelijkbaar, mild klimaat.

JUNI-OKTOBER, de temperatuur is meestal tussen de  20°C en 30°C, maar kan enorm variëren als gevolg van hoogte of locatie. In Arusha is het aangenaam warm gedurende de dag en koel in de avonden. Wanneer je op safari gaat (richting zuiden) kunnen de temperaturen overdag snel stijgen.

MAART-MEI, dit zijn de natste maanden. Anders genoemd; het grote regenseizoen. Over het algemeen vallen er dagelijks zware korte regenbuien, meestal aan het begin en aan het eind van de dag.

NOVEMBER-DECEMBER, de korte regens. Een periode van ongeveer een maand waarin korte regenbuien vallen zonder vast patroon. Het kan zelfs in oktober gebeuren. De regen heeft nauwelijks invloed op je safari.

JANUARI-FEBRUARI, in de noordelijke parken en kuststreken wordt het regenseizoen door droogte onderbroken en is daardoor populair onder bezoekers gedurende deze periode. De andere parken kennen niet echt een droge periode.

Tanzania Steden

Dar es Salaam is de grootste stad van Tanzania en voormalige hoofdstad. Dar es Salaam ligt aan de kust en heeft meer dan zes miljoen inwoners. Daarmee staat het op de vijfde plaats van grote steden. De Arabische naam van de stad betekent ‘verblijfplaats van vrede’.

Dodoma is sinds 1973 de officiële hoofdstad. Met een inwonertal van slechts 187.000 is Dodoma een veel kleinere stad dan Dar es Salaam. De stad is gekozen als hoofdstad omdat het meer centraal gelegen ligt.

Arusha is het centrale safaripunt in Tanzania en wordt gezien als de ‘safarihoofdstad van de wereld. Het ligt gelegen in het Noorden en is zeer dichtbij het populaire safari circuit. Vanuit Arusha kan je gemakkelijk Mt Kilimanjaro bezoeken, of andere hoogtepunten van het land zoals de Grote Trek of de Ngorongoro krater.

Moshi is een prachtige stad aan de voet van de Kilimanjaro én hoofdstad van de Kilimanjaro regio. Het is een wat rustigere stad dan het drukke Arusha. Moshi wordt vaak gebruikt als basis voor of na het beklimmen van de Kilimanjaro. Zowel Arusha als Moshi ligt dicht bij de het internationale vliegveld in het Kilimanjaro gebied.

Klaar om aan jouw Tanzania avontuur te beginnen?

Vraag een offerte aan van een van onze voorbeeldreizen of informeer naar een reis op maat! Wij nemen binnen 24 uur contact met je op.

Meer inspiratie nodig?

Ontdek enkele van onze prachtige voorbeeldreizen

HOE PLAN IK MIJN TANZANIA REIS?

Tailor made safari 1

1. VRAAG EEN REIS OP MAAT AAN

Tailor made safari 2

 2. BEL MET ONS OVER JOUW REISPLANNEN

3. CO-CREËER JOUW DROOMSAFARI

Tailor made safari 4

4. INPAKKEN MAAR, SAFARI NJEMA!

Ontdek meer Tanzania!