Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

De Grote Trek, Tanzania

0+
Gnoes, Zebra's & meer

De Grote Trek

De Grote Trek, ook wel de ‘Great Migration’ is een jaarlijks terugkerend fenomeen, tezamen met andere grazers zoals zebra’s en gazellen, trekken grote kuddes gnoes van het Ndutu gebied van de Ngorongoro krater in Tanzania door de grote vlaktes van de Serengeti naar de Maasai Mara in Zuidelijk Kenia.

Meer dan twee miljoen (ja, miljoen!) dieren zorgen dat de aarde trilt, wanneer zij door Tanzania trekken, opzoek naar nieuwe voedselbronnen. In tegenstelling wat sommige mensen denken, kun je de Grote Trek het hele jaar door aanschouwen. Er zijn wel enkele maanden gedurende de Grote Trek, waarin de gnoes door het Serengeti Nationaal Park verspreid zijn. Dit is natuurlijk minder spectaculair om te zien, dan wanneer je alle dieren  allemaal bij elkaar ziet.

De Grote Trek - Belangrijke evenementen

De Grote Trek is bekend en beroemd om twee speciale gebeurtenissen. Deze gebeurtenissen maken Tanzania een van de meest populaire Safarilanden ter wereld. Duizenden safari-liefhebbers, wildlife-liefhebbers, wetenschappers en TV kanalen zoals Animal Planet en National Geographic komen hier ieder jaar naartoe om deze unieke gebeurtenissen mee te maken.

De rivieroversteek van het  wildebeest, Noordelijk Serengeti

Het bekendste evenement is de jaarlijkse rivieroversteek van het wildebeest over de Mara rivier in noordelijk Serengeti. Hier riskeren de gnoes tezamen met andere grazers hun leven in hun strijd tegen de krokodillen, die rustig in de rivieren op hun lunch liggen te wachten. De gnoes, zebra’s en andere deelnemers van de Grote Trek moeten deze rivier oversteken om verder te trekken in hun zoektocht naar vers gras. Het is een van ’s werelds spectaculairste gebeurtenissen.

Het oversteken van de rivier vindt meestal plaats tussen juli en oktober, maar is grotendeels afhankelijk van de regenval en de aanwezigheid van nieuwe voedselbronnen.

Kalverseizoen in Zuidelijk Serengeti, Ndutu

Rond februari verzamelen alle grote kuddes zich en gaan in zuidelijke richting in het Ndutu gebied. Gedurende het kalverseizoen maakt de Grote Trek een korte pauze.

Gedurende deze pauze worden iedere dag duizenden jongen geboren. Dit is een prachtige en memorabele gebeurtenis. Het oversteken van de rivier is een tijd van leven op dood en actie, dit is een tijd van nieuw leven. Maar… leeuwen en andere roofdieren liggen altijd op de loer, hopend op een makkelijke, pasgeboren prooi.  

Het kalverseizoen is de enige tijd gedurende de Grote Trek, dat je (bijna) zeker, de trek in zijn geheel kan aanschouwen. Omdat het kalverseizoen in het zuiden plaatsvindt is het een stuk goedkoper en veel gemakkelijker om dit spektakel te aanschouwen dan bij de beroemde, maar afgelegen rivieroversteek.

 

Bekijk onze Grote Trek Safaris

great migration safari tanzania

Reisvoorstel op maat

Tailor-Made Safari Tanzania

De Grote Trek: Beste tijd om te gaan

De Grote Trek kent verschillende periodes. Wij hebben een overzicht gemaakt van deze perioden, zodat je kunt zien waar de migratie zich (ongeveer) op dat moment bevindt. We hebben ook de voor- en nadelen van het bezoeken van de Grote Migratie vermeld.

Juli t/m oktober

Voordelen: Gedurende deze periode bevindt de Grote Trek zich op de noordelijke vlakten van Serengeti Nationaal Park. Je hebt hier de mogelijkheid om de beroemde Mara rivieroversteek mee te maken. Dit wordt vaak gezien als de spectaculairste gebeurtenis van de migratie en is een ongeëvenaarde hoogtepunt van je Tanzania safari.

Nadelen: De migratie in het Noorden bezoeken brengt de nodige kosten met zich mee. Door de grote afstanden en slechte wegen in Tanzania, heb je 3-4 dagen nodig om alleen al in Serengeti te reizen. De hele trip duurt dan 7 dagen vanaf Arusha gerekend. Dus, dit kan behoorlijk prijzig zijn. Het noordelijke deel van de Serengeti bezoeken snoept een flink deel van je tijd en geld. Ook is het onzeker wanneer de grote rivieroversteek exact plaatsvindt, wat ruim van te voren plannen erg lastig maakt. Dit kan dus voor de nodige teleurstelling zorgen, mocht je het nét mislopen. 

December t/m maart

Voordelen: In deze maanden zijn de gnoes in het zuidelijke gebied van de Serengeti, het zogenaamde Ndutu gebied. Hier houden de wildebeesten een korte stop in hun trek omdat de periode dat de jongen geboren worden dan begint. Gedurende deze periode worden duizenden baby’s geworden, wat zorgt voor hartverwarmende momenten. Februari is de geschiktste periode om de Grote Trek te bezoeken, omdat je er bijna zeker van kunt zijn om grote kuddes te treffen. Vergeleken met de rivieroversteek is het relatief goedkoop, omdat je maar 1-2 dagen nodig om Ndutu te bereiken. 

Nadelen: Het is misschien niet de eerste keuze van de safari-enthousiastelingen en het kan er behoorlijk druk zijn, omdat het gemakkelijk te bereiken is.

November, april en mei (regenseizoen)

Voordelen: In deze maanden gaat de trek of noordwaarts of zuidwaarts. Zij trekken door prachtige groene omgevingen. De jonge wildebeesten springen vrolijk rond in het hoge gras. Door het regenseizoen zijn er minder toeristen en heb je meer kans op een échte privé ervaring.

Nadelen: De kuddes zijn meer verspreid dan in andere maanden omdat er een overvloedig voedselaanbod is. Daardoor is de Grote Trek misschien minder spectaculair dan in andere maanden. Ook kan de regen het soms lastig maken om bepaalde gebieden te bereiken (al is dat natuurlijk wel écht avontuur).

Wees vooral niet teleurgesteld wanneer je enkel kunt reizen buiten de hoogtepunten van de Grote Trek. Er is het hele jaar door genoeg om te zien! Je hoeft ook zeker niet bang te zijn dat je geen enkele gnoe of leeuw zult tegenkomen, want niet álle dieren trekken met de Grote Migratie mee. Er zijn zat leeuwen, gnoes, zebra’s en andere dieren die je het hele jaar door kunt spotten, ook wanneer de Grote trek niet in de buurt is. Dus Hakuna Matata, No Worries.

Grote Trek vragen: Waarom vindt de grote migratie plaats?

Om het antwoord simpel te houden: Zij gaan op zoek naar eten. De gnoes volgen bij hun migratie de regenval. De regens hebben grote invloed op de beschikbaarheid van verse grassen en andere voedselbronnen.

Meer regen zorgt ervoor dat de migratie langzamer verloopt, terwijl droogte ervoor zorgt dat de migratie eerder aankomt bij het zuidelijke Ndutu of de Mara rivier.

Omdat er de laatste jaren overvloedig regen is gevallen, riskeren niet alle Gnoes hun leven door de Mara rivier over te steken. Sommige blijven achter omdat er voldoende eten is. Waarom zou je je leven riskeren wanneer dat niet hoeft. De Grote Trek arriveert de laatste jaren dan ook maar deels in de Maasai Mara, omdat een deel achterblijft vanwege de aanwezigheid van voldoende vers gras aan de andere kant. 

Grote Trek Reis: Waar te verblijven tijdens de grote migratie?

In het middelpunt van de migratie van het wildebeest te verblijven en het daar vandaan te aanschouwen is de droom van iedere safari-enthousiasteling. Met ons professionele advies gaat dat zeker lukken.

Serengeti heeft meerdere mobiele kampen, die hun locatie aanpassen aan de verblijfplaats van de Grote Migratie, zodat je er zeker van bent dat je er altijd dichtbij bent. Kampen zoals deze bieden je de beste kans om midden in de Grote Migratie te verblijven.

Arusha Trips heeft een nauwe samenwerking met veel van deze kampen. Hierdoor zijn wij een goede keuze om jouw safari in elke prijsklasse samen te stellen. Onze professionele safari-experts creëren volledig op maat gemaakte ervaringen, zodat jij de beste kans hebt om de migratie mee te maken.

Wij baseren ons advies op jarenlange ervaring en huidige gegevens over waar de migratie zich bevindt.

Hulp nodig bij het plannen van jouw grote trek reis? Laat ons een op maat gemaakt voorstel maken of bekijk enkele van onze geweldige migratie safari’s!

Bekijk onze Grote Trek Reizen