Ngorongoro Conservation Area, Tanzania

Met zijn unieke Ngorongoro Krater

De Ngorongoro Conservation Area (809.440 ha) heeft een grote variatie aan landschappen. Van uitgestrekte hoogvlakten tot savannes en bossen, maar staat vooral bekend om de Ngorongoro Krater.

De Ngorongoro Krater was miljoenen jaren geleden een indrukwekkende mega-vulkaan, nu een eeuwenoud wonder van de natuur. De Ngorongoro krater is ‘s werelds grootste niet-volgelopen en volledig intacte caldera. De Krater heeft een doorsnee van ongeveer 20 km en de wanden zijn tot 600 meter diep. 

Deze 3 miljoen jaar oude caldera herbergt een van ‘s werelds meest prachtige habitats voor wilde dieren. De krater heeft de hoogste concentratie wilde dieren ter wereld. 

Vanwege deze unieke eigenschappen is de Ngorongoro krater officieel erkend als een UNESCO werelderfgoed en een van de 7 officiële wonderen van Afrika.

Ngorongoro Conservation Area & Krater: Hoogtepunten

Het Ngorongoro Conservation Area met zijn Ngorongoro Krater is beroemd geworden om vele redenen. Het is sinds 1959 een officieel beschermd gebied. 

De meeste mensen bezoeken alleen de Ngorongoro krater, maar als je tijd genoeg hebt, zijn er tal van prachtige andere gebieden die zeker het bezoeken waard zijn.

Ngorongoro wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan Serengeti nationaal park, omdat je door het Ngorongoro gebied heen moet reizen om bij Serengeti te komen.

De Ngorongoro Krater

Eén van de 7 officiële wonderen van Afrika en hoogtepunten van Tanzania. De Ngorongoro krater is een eeuwenoude caldera. Een unieke verblijfplaats voor wilde dieren. Hier leeft zelfs de grootste concentratie aan wilde dieren ter wereld.

In de krater leven zowel prooien als roofdieren. Omdat de krater een relatief klein en vlak gebied van ongeveer 20 vierkante kilometer beslaat, is het vrij gemakkelijk om hier wilde dieren te spotten zijn. Dit maakt de Ngorongoro krater de ideale plek om de laatste dieren van je ‘Big 5 lijst’ af te vinken, vooral omdat de kans is om de bedreigde zwarte neushoorn hier te spotten het grootst is.

 

De Maasai van Ngorongoro

Buiten het Ngorongoro krater gebied leven wilde dieren en semi-nomadische Maasai stammen in harmonie naast elkaar. De Maasai is een oude stam die van oudsher weet te overleven in de bush door gebruik te maken van moeder natuur. Ze wonen in kleine zelfgebouwde dorpjes, dragen kleurrijke kleding en hebben prachtige tradities. Een bezoekje aan een Maasaidorp is dan ook een leuke toevoeging aan je safari.

Olduvaikloof

De Olduvai-kloof of Oldupai-kloof ligt in het Ngorongoro Conservation Area en is een van de belangrijkste paleoantropologische vindplaatsen ter wereld.

Uitgebreid archeologisch onderzoek heeft op deze plaats een hoop bewijs gevonden van de vroege menselijke evolutie en de dynamiek van menselijke omgeving, alsmede vroege bestaansbewijzen van mensachtigen die tot wel 3,6 miljoen jaar teruggaan. Door deze vondsten zijn wij als mens veel meer te weten gekomen over onze vroegere voorouders.

Customize your Safari

Plan mijn safari

1

1. Vraag een reis aan

2

2. Bel met ons over jouw Tanzania avontuur

3

3. Co-creëer jouw droomsafari

4

4. Inpakken maar! Safari Njema!

Ngorongoro Conservation Area: Beste tijd om te gaan

De Ngorongoro Conservation Area en de Ngorongoro krater kunnen het hele jaar door bezocht worden. De beste tijd om te reizen hangt af van de persoonlijke voorkeur.

Wanneer je het liefste goed weer wilt, dan is de beste periode om Ngorongoro te bezoeken van januari t/m februari, of van juni t/m september.

Echter, deze maanden hebben ook hun nadeel. De Ngorongoro krater is een klein, maar populair gebied. Het kan er behoorlijk druk worden in het hoogseizoen. Dus, wanneer je de drukte wat wilt ontlopen kan je het beste reizen tussen maart en mei. Dan zijn er minder toeristen, maar ook zware regenbuien.

Behalve tussen maart en mei is november ook een goede maand om te gaan, dan is er minder kans op regen (vooral op de zware regenbuien) en er zijn dan toch ook minder toeristen dan in het hoogseizoen, wat het een mooie middenweg maakt.

Dieren in Ngorongoro Nationaal Park

Een kort overzicht van de ‘most wanted’ dieren in Serengeti nationaal park én de kans om ze te kunnen spotten. Sommige dieren komen enkel voor in bepaalde nationale parken of leven slechts in bepaalde gebieden. Laat ons daarom van te voren weten welke dieren je wilt zien, zodat wij die kans zo groot mogelijk kunnen maken!

De percentages zijn een schatting op basis van onze persoonlijke ervaringen. Sommige dieren zien we bij elk bezoek, maar het is natuurlijk geen dierentuin, dus je weet het nooit 100% zeker!

Al zin om op safari te gaan?

Lion70%
Elephant80%
Leopardhard to spot
Rhino50%
Zebra95%
Buffalo85%
Hippo95%
Wildebeest95%
Crocodile0%
Giraffeanywhere, except the crater
Hyena60%
Wild Dogvery rare
Cheetah30%

Klimaat & Seizoenen

Het Ngorongoro Conservation Area heeft een mild, gematigd klimaat. De nachten zijn vaak vrij koel en de dagen mooi en warm. De temperatuur rond de Ngorongoro krater is anders dan de andere delen van het beschermd gebied, omdat de rand van de krater op 2400m hoogte (7900 feet) ligt. Op die hoogte zijn de nachten behoorlijk koud. ’s Morgens kan er een dikke mist zijn, vooral rondom de krater.

Vergeet dus niet om een trui mee te nemen in de safariwagen, want de temperatuur verandert snel nadat de zon is opgekomen of ondergegaan.

De Ngorongoro Conservation Area kent meerdere seizoenen. Een droog en relatief koel seizoen van mei tot en met augustus, en een warmer (redelijk) droog seizoen van september tot en met oktober én een regenachtig tamelijk warm seizoen van november tot en met april.

Januari en februari zijn meestal de droge maanden tussen de twee regenachtige periodes (de zogenaamde ‘short rains’ en de ‘long rains’).

 

 

Activiteiten in Ngorongoro Conversation Area

De Ngorongoro Conservation Area met zijn indrukwekkende krater biedt veel meer dan “alleen” wilde dieren spotten. Er zijn nogal wat geweldige activiteiten die je kunt doen tijdens je safari.

Bijvoorbeeld:

 • Game drives
 • Bezoek aan aan Maasaidorpje
 • Tours door het dorpje Mto wa Mbu
 • Wandelsafari’s (op de rand van de krater)
 •  Een bezoek aan de Hadzabe Tribe visit (volledige dag)

Bekijk voor meer info de activiteiten hiernaast, of neem contact met ons op.

Overnachten in/bij Ngorongoro Conservation Area:

Ngorongoro Conservation Area: Accommodaties

Reizigers kiezen er vaak voor om te overnachten aan de rand van de Ngorongoro krater. Hier zijn prachtige lodges en tentenkampen met uitzicht op de krater. Een ander, over het algemeen wat goedkoper alternatief is om nét buiten het Ngorongoro Conservation Area gebied te overnachten. Hier zijn een hoop minstens net zo mooie accommodaties voor een betere prijs.

Bekijk enkele van onze favoriete accommodaties. Verschillend van Budget tot Luxe. Met een tentje kamperen kan natuurlijk ook!

Wij testen al onze accommodaties, zodat we zeker weten de best mogelijke ervaring kunnen geven. We kijken bijvoorbeeld naar het uitzicht vanuit de lodge, de omliggende natuur,  faciliteiten, bereikbaarheid en natuurlijk de wildlife-ervaring!

  Gibb’s Farm Karatu

  Gibb's Farm is a historic lodge located on the outer hills of the Ngorongoro Crater in Tanzania. Here you will immerse yourself in a unique farm life experience. You can expect genuine hospitality at Gibb’s […]
  Lux

  Oldeani Mountain Lodge Ngorongoro

  Oldeani Mountain Lodge is situated on a wonderful scenic hill with breath-taking views of the Oldeani Mountain, Lake Manyara and Lake Eyasi. A short 9 km drive from the lodge will bring you to the […]
  Lux

  Olea Africana Lodge (Karatu)

  Olea Africana is a cottage style accommodation with great views on the surrounding farmlands and the ngorongoro forest. This lodge has everything you need for a comfortable stay, including a pool and private veranda and […]
  Mid

  Marera valley lodge (Karatu)

  The Marera valley lodge is a brandnew lodge with very spacious rooms, each room is equipped with their own, private fireplace to set the mood. The rooms also have their own veranda, overviewing the Marera […]
  Mid

Reistijden & Afstanden

 • Rijden van Arusha naar de Ngorongoro Conservation Area duurt ongeveer 3 uur. Om bij de krater te komen moet een uur extra gerekend worden.
 • Rijden van Ngorongoro naar Serengeti duurt ongeveer 2 uur.
 • Rijden van Lake Manyara naar Ngorongoro duurt minder dan 1 uur.
 • Rijden van Tarangire naar Ngorongoro duurt ongeveer 2 uur.
 • Rijden van Moshi naar Ngorongoro duurt tussen de 5,5 en 7,5 uur. Dit hangt af van de verkeerssituaties.

Houd er rekening mee dat er alleen tussen 6 uur ’s morgens en 6 uur ’s avonds in de parken gereden mag worden.

Ngorongoro Conservation Area en Ngorongoro Krater safari's

Doe wat inspiratie op en stel jouw eigen Tanzania reis samen!

Ontdek meer Tanzania!