Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

Serengeti Nationaal Park, Tanzania

Thuisbasis van Leeuwen en De Grote Trek

Serengeti National Park is waarschijnlijk ’s werelds beroemdste nationale park. Het staat bekend om zijn uitgestrekte vlaktes en zijn enorme populatie roofdieren, met name leeuwen. Bovendien vindt in Serengeti de grootste jaarlijkse dierenmigratie op onze planeet, de grote  trek.

Hierom (en vele andere redenen) is Serengeti het safari-hoogtepunt voor vele natuurliefhebbers. Het park is aanzienlijk populairder geworden na meerdere vertoningen in natuurdocumentaires zoals Planet earth, BBC en vele andere.

Serengeti nationaal park ligt in het noordelijkste deel van Tanzania, begrensd door Kenia en de Maasai Mara. Het park beslaat een uitgestrekt gebied van ongeveer 15.000 vierkante kilometer, met enorme savannen, bergen, bossen en vele rivieren.

Serengeti National Park Hoogtepunten

Er zijn veel redenen die Serengeti National park tot een van ’s werelds meest gerenommeerde wildparken maken. Van zijn indrukwekkende landschappen tot zijn enorme kuddes dieren. Men zegt dat meer dan 3,5 miljoen dieren het gebied bewonen. Het nationale park is een van de weinige overgebleven plekken waar je uitgestrekte ongerepte gebieden kunt vinden waar dieren vrij kunnen leven, onaangetast door de mens.

Serengeti’s vele katachtigen

Dankzij het gevarieerde ecosysteem en het grote leefgebied van de Serengeti, kunnen er in het nationale park enorm veel dieren in het wild overleven. Hier zwerven herbivoren in grote aantallen rond en voeden zich met de vruchtbare landschappen van de Serengeti.

Door de overvloed aan prooidieren zijn ook roofdieren in groten getale aanwezig. Men zegt; dat er meer dan 3000 leeuwen leven in dit ecosysteem, waarmee het de grootste leeuwenpopulatie is van Afrika. De leeuwen zijn echter niet de enige roofdieren, zij delen het gebied met veel meer katachtigen en andere roofdieren. Serengeti huist namelijk een groot aantal luipaarden en jachtluipaarden, evenals hyena’s, wilde honden en vele andere diersoorten.

De Grote Trek in Serengeti Nationaal Park

De Grote Trek is de jaarlijks terugkerende trek van de wildebeesten, tezamen met andere grazers zoals zebra’s en gazellen. Ieder jaar trekken zij van het Ndutu gebied van de Ngorongoro Krater in Tanzania door de uitgestrekte vlaktes van het Serengeti Nationaal Park, richting het Maasai gebied in het zuiden van Kenia.

Meer dan twee miljoen dieren laten in Tanzania de aarde beven in hun zoektocht naar vers voedsel. Deze migratie is de grootste ter wereld, wat het een prachtig evenement maakt om mee te mogen maken.

Customize your Safari

Plan mijn safari

1

1. Vraag een reis aan

2

2. Bel met ons over jouw Tanzania avontuur

3

3. Co-creëer jouw droomsafari

4

4. Inpakken maar! Safari Njema!

Serengeti Nationaal Park: Beste tijd om te gaan

Over het algemeen is de beste periode om Serengeti Nationaal Park te bezoeken van januari tot februari, of van juni tot en met september. Dit is gebaseerd op de positie van de Grote Trek, waarbij het kalverseizoen in het zuidelijke Ndutu plaatsvindt, in de eerstgenoemde periode. In de volgend periode maak je kans om de wereldberoemde rivieroversteek van de Mara rivier in de noordelijke delen van Serengeti Nationaal Park te kunnen aanschouwen

Let wel op dat je minimaal 3 dagen onderweg bent om vanuit het noordelijke deel van de Serengeti heen en terug te reizen, wat de reis behoorlijk duur maakt. Dus, wat voor jou de beste reistijd is, hangt echt af van jouw beschikbare vrije tijd en natuurlijk van het budget.

De Grote Trek is het hele jaar te zien, maar is minder spectaculair tijdens het regenseizoen. In deze periode is het moeilijker om de dieren te zien door het groen en zijn ze meer verspreid over de landschappen van Serengeti Nationaal Park. Door de hevige regenval zijn ook de wegen moeilijk begaanbaar en sommige kampen en lodges zijn tevens gesloten gedurende het regenseizoen.

Dieren in Serengeti Nationaal Park

Een kort overzicht van de ‘most wanted’ dieren in Serengeti Nationaal Park én de kans om ze te kunnen spotten. Sommige dieren komen enkel voor in bepaalde nationale parken of leven slechts in bepaalde gebieden. Laat ons daarom van te voren weten welke dieren je wilt zien, zodat wij die kans zo groot mogelijk kunnen maken!

De percentages zijn een schatting op basis van onze persoonlijke ervaringen. Sommige dieren zien we bij elk bezoek, maar het is natuurlijk geen dierentuin, dus je weet het nooit 100% zeker!

Al zin om op safari te gaan?

Lion85%
Elephant95%
Leopardhard to spot
Rhinoonly in certain areas
Zebra95%
Buffalo90%
Hippo65%
Wildebeest95%
Crocodileonly north/west Serengeti
Giraffe95%
Hyena60%
Wild Dogvery rare
Cheetah40%

De Gebieden van Serengeti Nationaal Park

Seronera
Noord-Serengeti, Lobo & Mara
Ndutu
West-Serengeti

Seronera is het bekendste en populairste gebied van het Serengeti Nationaal Park. Seronera staat bekend als ‘het hart van de Serengeti’ en beslaat het centraal-zuidelijke gebied van het nationale park.

Het gebied bestaat voornamelijk uit de zo iconische Afrikaanse vlaktes en savanne én het leefgebied van vele, vele leeuwen. De kans om een luipaard te spotten is hier ook vrij groot. Het Seronera gebied is dan ook het complete plaatje voor dier- en natuurliefhebbers en biedt een échte authentieke safari ervaring.

Seronera is ook het populairste gebied van Serengeti Nationaal Park omdat het vrij gemakkelijk te bezoeken is in vergelijking met andere delen van het park. Dit gebied kan het hele jaar door worden bezocht.

Noordelijk Serengeti Nationaal Park is vooral bekend door ‘de grote rivieroversteek’. Met wat geluk zie je de zo beroemde gnoe rivieroversteek tussen juli en oktober.

Noord-Serengeti is een lange rit en ligt behoorlijk afgelegen, dus wanneer je buiten de periode gaat wanneer de rivier wordt overgestoken, heb je het hele gebied voor jezelf. Soms kom je dagen niets anders tegen dan wilde dieren!

Zo ver afgelegen zijn is een droom voor de meeste natuurliefhebbers, maar er hangt een prijskaartje aan. Meerdere dagen doorbrengen in Noord-Serengeti is dan ook niet goedkoop.

De Ndutu-regio beslaat een gebied op de grens van zuidelijk Serengeti Nationaal Park en het noordelijke deel van de Ngorongoro Conservation Area

Ndutu bestaat uit glooiende graslanden met alkalische meren. De combinatie van de meren en de omliggende acaciabossen vormen een geweldige habitat voor zwermen flamingo’s en duizenden andere vogels.

Het Ndutu gebied is het mooiste om te bezoeken rond  januari-februari. In deze tijd vindt het kalverseizoen plaats en worden er elke dag duizenden kalfjes geboren. Dit trekt ook veel roofdieren als jachtluipaarden, leeuwen en hyena’s aan, want die zien hier een kans om gemakkelijke prooi te vangen. Nadat de jongen geboren zijn trekken zij samen met hun kudde naar de noordelijke delen van Serengeti Nationaal Park.

De beste game-viewing spot in het Ndutu gebied is bij Lake Ndutu, waar enorme kuddes wildebeesten, zebra’s en andere dieren bijeenkomen tussen december en april om te grazen en hun jongen te werpen.

De westelijke delen van Serengeti Nationaal Park worden in verhouding weinig bezocht door toeristen. Westelijk Serengeti wordt gewoonlijk de Westelijke Corridor genoemd, omdat het gebied de vorm heeft van de gigantische vallei (die van oost naar west loopt). Het gehele westelijke gebied beslaat een oppervlakte van 1.300 vierkante mijlen.

Enkele van de hoogtepunten van de Westelijke Corridor zijn de grote oversteek over de Grumeti rivier, wanneer de grote verplaatsing in noordelijke richting plaatsvindt van mei-juli. Op de westelijke rivieren kan je enorme krokodillen tegenkomen, die in de rivierbeddingen liggen. Misschien zie je de bedreigde Colobusapen, die in de bossen op de loer liggen. Ook kan je grote kuddes olifanten en giraffen tegenkomen in dit gebied.

Klimaat & Seizoenen

Serengeti Nationaal Park heeft een subtropisch klimaat. Het kan overdag erg heet zijn, maar de nachten zijn vaak koel, waardoor je lekker kan slapen. De gemiddelde temperatuur is overdag rond 28 graden. Serengeti heeft verschillende seizoenen:

Een droog en verhoudingsgewijs koel seizoen van mei tot en met augustus; een warmer en nog steeds tamelijk droog seizoen van september tot en met oktober; en een regenachtig en heet seizoen van november tot en met april.

Activiteiten in Serengeti Nationaal Park

Serengeti biedt veel meer dan ‘alleen’ wilde dieren spotten. Er zijn nogal wat geweldige activiteiten die je kunt doen tijdens je safari.

Bijvoorbeeld:

 • Game drives
 • Ballon safari
 • Bezoek aan de Maasai (onderweg naar Serengeti)
 • Night game drive (in sommige gebieden)
 • Wandelsafari’s (in sommige gebieden)

Bekijk voor meer info de activiteiten hiernaast, of neem contact met ons op.

 • Breng een dag door met de Maasai stam

  Breng een dag door te midden van een van de meest kleurrijke en bekende stammen in heel Oost-Afrika; de Maasai. Neem deel aan hun dagelijks leven en help mee met taken als het melken van koeien in een van de nederzettingen, het verzamelen van brandhout, het repareren van lokale Maasai huizen of maak een natuurwandeling […]
 • Luchtballon Safari Serengeti

  Er is geen betere manier om een safari te beleven dan in een heteluchtballon door de lucht te zweven en te eindigen met een champagneontbijt. Een ballonvlucht bij zonsopgang boven de Serengeti is zeker een van de meest onvergetelijke en bijzondere avonturen die je kunt beleven en het is zeker een van de belangrijkste hoogtepunten […]

Overnachten in Serengeti Nationaal Park

Serengeti Accommodaties

Bekijk enkele van onze favoriete accommodaties. Verschillend van Budget tot Luxe. Met een tentje kamperen kan natuurlijk ook!

Wij testen al onze accommodaties om er zeker van te zijn, dat wij jou de best mogelijke ervaring geven! We kijken bijvoorbeeld naar het uitzicht vanuit de lodge, de omliggende natuur, faciliteiten, bereikbaarheid en natuurlijk de wildlife-ervaring!

  Simba Farm Lodge (West-Kilimanjaro)

  Simba Farm Lodge is an active farm consisting of 7000 hectares of land located west of Mount Kilimanjaro in Tanzania. The farm's hills offer spectacular […]
  Mid

  Africa Safari Lake Manyara

  In between the Ngorongoro Crater and Lake Manyara is where you will find the luxury accommodation "Africa Safari Lake Manyara". Scattered over a large area […]
  Lux

  Fish Eagle Point

  In north-east Tanzania, near the border with Kenya and 48 km from the town named Tanga lies Fish Eagle Point. This particular lodge is known […]
  Mid

  Honeyguide Camp Tarangire

  In the calm north of Tarangire National Park you will find Honeyguide Camp: a luxurious tented safari camp. Tarangire National Park is known for its […]
  Mid

  Casa Beach Hotel Zanzibar

  In the heart of Jambiani, on Zanzibar in Tanzania, lies the wonderful Casa Beach Hotel. Ideally located, within easy reach of the small village, yet […]
  Mid

  Chanya Lodge

  In East Africa, only 6 km away from the town of Moshi in Tanzania, you will find Chanya lodge. In Kiswahili, "Chanya" means positive. Which […]
  Mid

  Qambani Zanzibar

  Located on the tip of the Michamvi peninsula, on the east coast of Zanzibar Tanzania, you will find the magnificent hideaway Qambani Zanzibar. Qambani has […]
  Luxe

  Nur Beach Hotel Zanzibar

  Right on the vast pearly white sand beach of Jambiani you will find Nur Beach Resort; on the south-east coast on Zanzibar Island in Tanzania. […]
  Lux

  Belvedere Zanzibar

  Belvedere resort, a lovely lodge on the south-east coast of the island Zanzibar. Offering no less than 6 bungalows and 6 double rooms at your […]
  Lux

  Africa Safari Maasai Boma

  Perfectly positioned, between Serengeti, Lake Natron and the Ngorongoro Crater you will find Africa Safari Maasai Boma. In just a 10 minutes-drive you will find […]
  Mid

Reistijden & Afstanden

 • Om van Arusha naar het Seronera gebied in Serengeti Nationaal Park te rijden moet je 5-6 uur rekenen. Meestal duurt het nog wat langer omdat je regelmatig onderweg dieren bekijkt of een andere activiteit doet. Serengeti wordt vaak gecombineerd met andere nationale parken, zoals Lake Manyara en Tarangire, voor een wat meer ‘hakuna matata’ safari. Voor andere gebieden, zoals de westelijke of noordelijke delen van Serengeti moet je 2-6 uur extra rekenen, afhankelijk van waar je precies naartoe gaat.
 • Van Arusha Nationaal Park naar Serengeti rijden heb je ongeveer een uur meer nodig, afhankelijk van het verkeer in Arusha.
 • Van Lake Manyara naar Serengeti rijden duurt ongeveer 3-5 uur.
 • Van Tarangire naar Serengeti rijden duurt ongeveer 4 uur.
 • Van Moshi naar Serengeti duurt ongeveer 6.5-8.5 uur, afhankelijk van het verkeer

Het is ook mogelijk om van Arusha naar Serengeti te vliegen vanaf Arusha Airport. De vlucht duurt ongeveer 1 uur. Jouw persoonlijke Arusha Trips wacht je dan op met de safariwagen. 

Handig om te weten: er mag alleen gereden worden in de parken tussen 6 uur ’s morgens en 6 uur ’s avonds.

Serengeti Nationaal Park safari's

Doe wat inspiratie op en stel jouw eigen Tanzania reis samen!

Ontdek meer Tanzania!