Het plannen van een safari in Tanzania kan een ingewikkeld proces zijn. Soms hebben twee gelijk-uitziende reizen een groot prijsverschil, en is het onduidelijk waar dit precies vandaan komt. Van parkentree en accommodatie tot autohuur en extra activiteiten, het kan lastig zijn om te begrijpen hoe deze kosten zijn opgebouwd.
Omdat een reis naar Tanzania vaak een once-in-a-lifetime ervaring is en niet goedkoop, wil je dat alles tot in de puntjes geregeld is en dat de reis volledig aan je verwachtingen voldoet.
Daarom hebben wij deze uitgebreide gids samengesteld, zodat je niet alleen inzicht krijgt in de verschillende kosten, maar ook beter in staat bent om reizen te vergelijken en weloverwogen keuzes te maken. Zo ben je goed voorbereid en kun je volop genieten tijdens het plannen van jouw droomreis.
Een van de belangrijkste kostenposten bij een safari is het huren van het safari voertuig en de diensten van een ervaren gids. Het voertuig (bijna altijd een 4×4 Toyota Landcruiser) moet robuust en goed onderhouden zijn om de ruige terreinen van de nationale parken aan te kunnen. Deze kosten omvatten huur, brandstof, onderhoud, entreegelden voor het voertuig en de gids, en de expertise van een gids die je safari-ervaring kan verrijken met inzichten over de dieren en de omgeving.
Kosten: Ongeveer $250 per dag
Elk nationaal park in Tanzania vraagt entreegelden die bijdragen aan het behoud van de natuur en het onderhoud van het park. Deze kosten zijn verplicht en verschillen per park. Ze worden meestal per persoon per dag (24 uur, enkelvoudige entree) in rekening gebracht.
Het type en de locatie van je accommodatie hebben een aanzienlijke invloed op de kosten van je safari. Of je nu kiest voor luxe lodges, tentenkampen, of budgetopties, de prijzen variëren. Overnachten binnen de nationale parken brengt concessiekosten met zich mee, extra kosten voor accommodatie binnen beschermde gebieden die dicht bij de dieren liggen. Lodges binnen de parken zijn over het algemeen duurder vanwege hun bijzondere toplocaties. Bovendien hebben deze accommodaties vaak hogere logistieke kosten, waarbij soms leveringen per vliegtuig plaatsvinden door de lastige bereikbaarheid. Dit zie je natuurlijk uiteindelijk terug in de totaalprijs.
De kosten hieronder zijn gebaseerd op een dubbele kamer voor 2 personen voor een middenklasse accommodatie, exclusief eventuele bijkomende ‘parkfees’ of ‘consession fees’ (meer daarover hieronder). Er is geen limiet aan luxe in Tanzania; indien je graag luxer wilt overnachten kan dat zeker. Houdt er echter wel rekening mee dat de onderstaande prijs hierbij meerdere malen over de kop kan gaan.
Concessiekosten worden in rekening gebracht voor het overnachten in nationale parken, privé-reservaten of Wildlife Management Areas (WMA’s). Deze kosten ondersteunen natuurbehoud en zorgen ervoor dat toerisme minimale impact heeft op het natuurlijke habitat. In de Serengeti en Ngorongoro bedragen de concessiekosten $71 per persoon per nacht, terwijl de meeste andere parken $59 per persoon per nacht kosten.
Kiezen voor accommodatie buiten de parken kan ongeveer $71 per persoon per nacht aan concessiekosten besparen (waar mogelijk), maar dit kan de algehele ervaring beïnvloeden. WMA-kosten zijn vergelijkbaar met concessiekosten, maar gelden alleen voor WMA’s (geen officiële nationale parken) en kosten meestal rond de $35 per persoon per nacht.
De meeste safaripakketten zijn op basis van volpension, wat betekent dat alle maaltijden en (sommige) drankjes tijdens je verblijf inbegrepen zijn. De kosten hiervan hangen af van het luxe niveau en je persoonlijke voorkeuren.
Aanvullende activiteiten zoals ballonvaarten, begeleide natuurwandelingen, culturele bezoeken of nachtsafari’s zijn optioneel maar kunnen extra kosten met zich meebrengen. Deze activiteiten bieden unieke ervaringen die je safari verrijken, maar komen wel met een prijskaartje. Als deze activiteiten binnen de nationale parken plaatsvinden, dienen er vaak extra activiteitenbelastingen betaald te worden aan de parken, bovenop de normale kosten. Deze bedragen meestal ongeveer $30 per persoon. Voor sommige activiteiten is ook een extra ranger nodig (zie 8. Rangerkosten).
Afhankelijk van je reisschema, moet je mogelijk rekening houden met de kosten van binnenlandse vluchten of wegtransfers tussen verschillende parken of enkele van Tanzania’s prachtige bounty-eilanden. Deze logistiek is cruciaal voor een soepele reis en kan de totale kosten beïnvloeden.
Kosten: Varieert, meestal tussen de $100-$300 per persoon per vlucht
In sommige gebieden of bij bepaalde activiteiten, meestal binnen de nationale parken, is een gewapende ranger vereist om de veiligheid van de bezoekers te waarborgen. De kosten voor deze rangers zijn meestal inbegrepen in je safaripakket en bedragen meestal rond de $30.
Voor bepaalde activiteiten, zoals het beklimmen van de Kilimanjaro of een bezoek aan de Ngorongoro Krater, zijn speciale vergunningen vereist. Deze vergunningen zijn noodzakelijk en zijn opgenomen in de totale kosten van je reis.
De infrastructuurbelasting varieert van $1-5 per persoon per nacht, afhankelijk van de accommodatie. Sommige lodges vereisen dat deze ter plaatse wordt betaald, dus het is mogelijk dat deze niet in de vooraf genoemde kosten is inbegrepen.
Het kiezen van de juiste lodge met een mooie locatie kan een aanzienlijke impact hebben op de totale kosten van je safari. Accommodaties binnen de nationale parken zijn doorgaans duurder vanwege hun gunstige ligging, de lastige bereikbaarheid en extra overheidsbelastingen (zie concessiekosten).
Overnachten in de parken biedt daarentegen de mogelijkheid om deel te nemen aan een zonsopkomst- en sunset-gamedrive, wat je kansen vergroot om wilde dieren in actie te zien. Dit zijn namelijk de beste momenten om op safari te gaan, omdat de dieren het actiefst zijn. Je hoeft ’s morgens geen lange afstand meer af te leggen om bij het nationale park te komen en verliest ook geen tijd bij de registratie aan de entree van het park, waardoor je het spannendste moment eventueel zou kunnen missen. Vaak heb je ook de kans om ’s avonds bij de lodge nog wilde dieren te zien. Deze extra voordelen zie je natuurlijk ook terug in de totale kosten van de accommodatie.
Bovendien brengen accommodaties binnen de parken hogere kosten met zich mee omdat ze moeten worden voorzien van voedsel en dranken, die vaak over ruw terrein moeten worden vervoerd, wat de bezorgkosten verhoogt. Soms worden voorraden zelfs per vliegtuig geleverd!
Kiezen voor een verblijf buiten de parken kan je ongeveer $71 per persoon per nacht besparen aan concessiekosten, plus eventuele extra kosten, aangezien accommodaties buiten de parken over het algemeen ook goedkoper zijn. Dit kan echter wel invloed hebben op je algehele reiservaring. Er zijn natuurlijk genoeg onvergetelijke accommodaties die niet direct in de parken liggen, maar je wel het safarigevoel kunnen geven. Je hoeft dan ook niet elke nacht in een nationaal park te overnachten als het niet binnen je budget past, maar minimaal twee nachten is zeker aan te raden om de échte safari-ervaring mee te kunnen krijgen.
Om het bovenstaande goed uit te kunnen leggen hebben we hieronder een voorbeeld van een kostenoverzicht opgesteld voor een verblijf buiten de nationale parken in budgetvriendelijke gebieden zoals Arusha, Karatu of Mto wa Mbu:
Bij het plannen van je safari in Tanzania is het essentieel om rekening te houden met de seizoenen. Het hoogseizoen loopt van juli tot en met september en van december tot en met februari. Dit zijn ook de beste perioden om de Grote Trek te kunnen aanschouwen. In het laagseizoen, dat in april, mei en vaak november valt, zijn de prijzen voor accommodatie doorgaans lager.
Middenklasse accommodaties hanteren vaak constante tarieven, terwijl duurdere lodges en resorts sterk in prijs kunnen variëren. Dit biedt de kans om aantrekkelijke aanbiedingen te vinden in het laagseizoen. Hoewel de kosten voor entree, vervoer en gidsen gelijk blijven, kan de prijs van de accommodatie een aanzienlijke invloed hebben op je totale uitgaven. Door deze seizoensgebonden factoren in overweging te nemen, kun je je budget optimaal benutten en volop genieten van je safari-ervaring.
Het type kamer dat je kiest, kan de kosten van je safari aanzienlijk beïnvloeden. Door te kiezen voor een driepersoonskamer in plaats van een combinatie van een tweepersoons- en een eenpersoonskamer, kunnen de overnachtingskosten tot wel 50% lager uitvallen. Voor gezinnen is er vaak de mogelijkheid om een vierpersoons- of familiekamer te boeken, wat ook de totale prijs kan verlagen. Natuurlijk is dit niet voor iedereen gewenst, maar het biedt een kans om te besparen op accommodatiekosten en samen een onvergetelijke ervaring te delen.
Zoals je hierboven hebt gelezen is de vraag; ‘Wat kost een safari in Tanzania?’ lastig om te beantwoorden. Er zijn vele verschillende factoren die de uiteindelijke prijs van jouw reis kunnen beïnvloeden. Bijna geen enkele van onze reizen zijn het zelfde en de reis en prijs zijn volledig afhankelijk van de specifieke wensen van iedere reiziger.
Het doel van deze handleiding is dan ook om je een beter inzicht te geven in de kosten en de verschillende factoren die een rol spelen bij het plannen van je safari in Tanzania, waardoor je beter uitgerust bent om weloverwogen keuzes te maken. De combinatie van onvergetelijke ervaringen, adembenemende natuur, prachtige accommodaties en wilde dieren maakt een reis naar Tanzania een reis once-in-a-lifetime avontuur.
Of je nu kiest voor een luxe lodge in de Serengeti of een budgetvriendelijke accommodatie nabij de parken, elke optie biedt zijn eigen charme en mogelijkheden. Het is essentieel om jouw wensen en budget in balans te brengen, zodat je het meeste uit je safari kunt halen.
Wij hopen dat deze gids je heeft geholpen om een helder inzicht te krijgen in de kostenstructuur van je safari. Ons team staat ten alle tijden klaar om te helpen met het plannen van jouw droomreis naar Tanzania en zorgen, dankzij specialistische kennis en ervaring, dat jij altijd de reis krijgt die perfect aansluit op jouw wensen en budget.