Lake Natron, Tanzania

Lake Natron is een van de meest mysterieuze en fascinerende meren in heel Afrika; er wordt gezegd dat levende dieren onmiddellijk in steen kan veranderen… althans volgens lokale mythen.

Dit prachtige zoutmeer ligt in het noorden van Tanzania, dicht bij de grens met Kenia, en is minder dan drie meter diep. Het water, sterk alkalisch en rijk aan natriumcarbonaat en andere mineralen uit de omliggende bergen, is adembenemend, maar ook verraderlijk. Het water is namelijk zo bijtend dat het de huid en ogen kan verbranden.

De afgelegen ligging en de ruige toegankelijkheid maken dit gebied bijzonder voor avontuurlijke reizigers. Slechts weinigen krijgen de kans om deze ongerepte wildernis te verkennen, wat van Lake Natron een unieke ‘off the beaten track’ bestemming maakt.

Maar Lake Natron biedt veel meer dan ‘alleen’ een meer. Het is de thuisbasis van talloze warmwaterbronnen, indrukwekkende watervallen en de actieve vulkaan Mt. Oldoinyo Lengai— Al deze prachtige plaatsen wachten erop om ontdekt te worden—door jou! Of je nu op zoek bent naar avontuur of een ongerept landschap, Lake Natron belooft een ervaring die je niet snel zult vergeten.

Lake Natron - Hoogtepunten

Lake Natron heeft veel te bieden voor avonturiers en natuurliefhebbers. Deze opmerkelijke bestemming zit vol met unieke bezienswaardigheden die het echt bijzonder maken. Hieronder vind je enkele hoogtepunten die Lake Natron een must-see bestemming maken voor elke reiziger.

Het rode, ‘brandende’ meer; Natron

Lake Natron, gelegen in het afgelegen noorden van Tanzania, is een plek als geen ander. Dit ondiepe sodameer strekt zich uit over 56 kilometer in lengte en 24 kilometer in breedte, met temperaturen die kunnen oplopen tot 60°C.

Het wateroppervlak glinstert met een opvallende rode tint, dankzij zoutliefhebbende micro-organismen, met name een algensoort genaamd Dunaliella salina. Deze micro-organismen gedijen in het alkalische water en produceren een rood pigment dat bekend staat als bètacaroteen.

Onder de brandende Afrikaanse zon kan de felrode kleur van het meer nog intenser worden door de aanwezigheid van specifieke zouten en mineralen. Naarmate het waterpeil verandert, varieert ook de intensiteit van de rode kleur, wat van Lake Natron een dynamisch en visueel verbluffend natuurwonder maakt dat bezoekers trekt die graag dit unieke landschap willen bewonderen.

Door de extreme samenstelling van het water, dat wordt beïnvloed door mineralen uit vulkanische as, kunnen de meeste dieren hier niet overleven—maar er is hier één dier dat dit dodelijke meer juist heerlijk schijnt te vinden; de Lesser Flamingo, welke afhankelijk is van dit afgelegen gebied om te broeden. Dit ruige, maar prachtige meer laat zien hoe de natuur zich weet aan te passen en te overleven, zelfs onder de meest barre en vijandige omstandigheden.

Roze Flamingo’s

Naast het opvallende hoogtepunt van het meer zelf, is er een bijzondere bewoner van Lake Natron die veel aandacht trekt (hierboven al een beetje verklapt)… de enige bewoner die gedijt in het dodelijk alkalische water: de Lesser Flamingo.

Meer dan 2 miljoen flamingo’s noemen deze unieke omgeving hun thuis, waardoor het de grootste broedplaats ter wereld is voor deze prachtige vogels. Het meer biedt een veilige plek voor flamingo’s, aangezien maar weinig andere dieren de dodelijke wateren kunnen overleven.

Broedseizoen: Van augustus tot oktober komen duizenden flamingo’s naar de oevers om te nestelen, wat zorgt voor een adembenemend schouwspel. In deze periode creëren de omstandigheden van het meer, zoals het hoge zoutgehalte en de beschikbaarheid van algen, een ideale omgeving om te broeden en hun jongen groot te brengen. De algen in Lake Natron, rijk aan carotenoïden, zijn essentieel voor hun dieet en dragen bij aan hun prachtige roze kleur. Hoewel je flamingo’s ook kunt spotten in gebieden zoals de Momella-meren en Lake Manyara, is de schaal en schoonheid van hun aanwezigheid bij Lake Natron werkelijk ongeëvenaard.

Ol Doinyo Lengai

Een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Lake Natron is Ol Doinyo Lengai, een actieve vulkaan die majestueus oprijst aan de oostelijke oever van het meer. Bekend als de “Berg van God” door de Maasai, is Ol Doinyo Lengai uniek vanwege zijn carbonatietlava, wat deze vulkaan anders maakt dan alle andere vulkanen ter wereld.

In tegenstelling tot de meeste vulkanische lava, die gloeiend heet en rood van kleur is, stroomt de lava van Ol Doinyo Lengai bij relatief lage temperaturen en heeft het een bijna zwarte of grijze tint. ‘Koud Lava’, noemen wetenschappers het ook wel. Zodra de lava in contact komt met lucht, verandert het snel van kleur, vaak naar een witte of lichtgrijze tint, wat zorgt voor een surrealistisch landschap van versteende lavastromen. De samenstelling van de lava, rijk aan natrium en kalium, maakt het niet alleen minder heet, maar ook veel vloeibaarder dan de lava van andere vulkanen, wat bijdraagt aan de unieke patronen en structuren die je nergens anders zult zien.

Naast deze interessante wettenschappelijke feitjes, bied de de vulkaan ook avontuurlijke wandenmogelijkheden met adembenemende panoramische uitzichten over het omringende gebied, waaronder de betoverende kleuren van Lake Natron.

Voor de echte waaghalzen onder ons is het beklimmen van Ol Doinyo Lengai een spannende uitdaging. Je begint de klim midden in de nacht en bereikt de top bij zonsopgang. Een moeilijke, maar opwindende beklimming, die zeker niet voor iedereen is weggelegd.

De Maasai

Voor wie op zoek is naar een authentieke Maasai-ervaring, ver weg van de toeristische drukte, is Lake Natron de perfecte bestemming. Als middelpunt van het traditionele thuisland van de Maasai biedt dit gebied een unieke kans om jezelf onder te dompelen in hun rijke cultuur. Breng een paar dagen door met de Maasai, leer over hun gebruiken en levensstijl, en neem deel aan traditionele ceremonies met het adembenemende meer als achtergrond.

Lake Natron verandert dieren in steen; Mythe of niet?

Lake Natron is een waarlijk buitengewoon natuurfenomeen dat zich uitstrekt over 56 kilometer in het noorden van Tanzania. Door de extreme omstandigheden van het meer heeft elk dier dat de pech heeft erin te belanden, weinig kans om te overleven.

Het water van het meer heeft een extreem hoge pH-waarde (tot 10,5) en is zo bijtend dat het de huid en ogen van dieren die niet aangepast zijn aan deze omstandigheden kan verbranden. De zouten en mineralen in het water veroorzaken ernstige uitdroging en leiden er na verloop van tijd toe dat de resten van dieren worden gecalcificeerd. Dit proces zorgt ervoor dat elk wezen dat in of rond het meer sterft, wordt geconserveerd en gemummificeerd.

Terwijl de kleine flamingo’s zich prachtig hebben aangepast om te overleven in deze barre omgeving, kunnen de meeste andere dieren niet lang blootgesteld worden aan de venijnige wateren van Lake Natron, waarna ze komen de overlijden en het mummificeer proces begint. Dit resulteert in spookachtige, standbeeldachtige figuren langs de oevers van het meer, die de macabere schoonheid van deze unieke plek benadrukken.

Dus, is het echt slechts een mythe, of heeft het meer werkelijk de kracht om dieren in steen te veranderen?

Daarom reizen met Arusha Trips

Veilig en vertrouwd in Afrika
Vraag een offerte aan van één van onze voorbeeldreizen of informeer naar een reis op maat!

Lake Natron: Beste reistijd

Lake Natron is het hele jaar door een bijzondere bestemming, maar de droge periode van juni tot oktober biedt de meest gunstige omstandigheden. In deze periode is het minder heet, het weer is voorspelbaarder, met heldere luchten en minder kans op regen, wat het makkelijker maakt om de omliggende landschappen, watervallen en nabijgelegen vulkanen zoals Ol Doinyo Lengai te verkennen.

Broedseizoen: Van augustus tot oktober is het bovendien het broedseizoen van de flamingo’s. Tijdens deze periode zorgen de omstandigheden in het meer, zoals het hoge zoutgehalte en de beschikbaarheid van algen, voor een ideale omgeving om te nestelen en hun jongen groot te brengen. Dit zorgt voor grote groepen flamingo’s, wat deze tijd tot een fascinerend moment maakt voor vogelspotters en natuurliefhebbers om hun gedrag en interacties te observeren.

Van november tot mei regent het regelmatig, vooral tussen maart en mei, wat de wegen moeilijker begaanbaar kan maken en de toegang tot het meer uitdagender. Toch hebben de regens ook hun eigen charme, omdat ze het landschap omtoveren tot een weelderig groen tafereel. De flamingo’s zijn nog steeds aanwezig, maar de ervaring zal meer afgelegen en avontuurlijk aanvoelen, vooral voor degenen die geen bezwaar hebben tegen minder drukte en iets minder voorspelbaar weer.

Wilde dieren in Lake Natron

Vanwege de barre omstandigheden van Lake Natron is de fauna enigszins beperkt. Toch is het gebied nog steeds de thuisbasis van een verscheidenheid aan vogelsoorten, waardoor het een geweldige bestemming is voor vogelliefhebbers. Je kunt ook verschillende andere dieren tegenkomen, zoals zebra’s en gnoes, die zich in de omliggende gebieden wagen. Ondanks het uitdagende milieu biedt Lake Natron een unieke kijk op de veerkracht van de natuur en de schoonheid van het landschap.

De percentages die hier zijn weergegeven zijn een schatting van hoe vaak we deze dieren zelf hebben gezien op basis van onze bezoeken. Sommige dieren hebben we 100% van de tijd gezien tijdens onze bezoeken. Het is echter geen zoo, dus er is altijd een kans dat je een dier mist.

Krijg je al zin om hier heen te gaan?

 

Lesser Flamingo90%
Greater Flamingo70%
Pelicanshard to spot
Storks60%
Waders50%
Buffalo20%
Zebra30%
Wildebeest30%
Hyena5%
Monitor Lizards20%

Klimaat & Seizoenen

Lake Natron heeft een semi-aride klimaat dat vrij extreem kan zijn in vergelijking met andere delen van Tanzania. De dagtemperaturen stijgen vaak tot rond de 30 graden Celsius, terwijl ze ’s nachts kunnen dalen tot een koelere 18 graden. De droge, hete omstandigheden in het gebied worden versterkt door de alkalische wateren van het meer, wat een bijna buitenaardse sfeer creëert. Als je overdag het gebied bezoekt, zorg dan dat je goed gehydrateerd blijft en zonnebescherming draagt; een dunne jas is handig voor koelere avonden.

De regenseizoenen zijn vergelijkbaar verdeeld als in andere regio’s in het noorden van Tanzania, met de ‘lange regen’ die plaatsvindt tussen maart en mei en de ‘korte regen’ tussen november en december. De neerslag hier is echter vaak veel minder dan in andere gebieden, en als het regent, duurt het zelden de hele dag. Hoewel de lange regen de ondergrond glad en moeilijk begaanbaar kan maken, zorgen de korte regen vaak voor verfrissende omstandigheden en een levendig landschap, zonder de reisplannen te veel te verstoren. Ondanks het barre klimaat blijft de unieke omgeving van Lake Natron een adembenemende bestemming het hele jaar door.

Activiteiten bij Lake Natron

Met zijn adembenemende landschappen en unieke ecosysteem zijn er tal van activiteiten te beleven tijdens een bezoek aan Lake Natron.

Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Verken het meer
  • Bezoek lokale watervallen
  • Bezoek de lokale warmwaterbronnen
  • Ontmoet de Maasai-stam
  • Beklim Mt. Ol Doinyo Lengai
  • Vogels spotten
  • Fotografie
  • Climbing Ol Doinyo Lengai, Lake Natron, Tanzania

    Beklim de vulkaan Oldoinyo Lengai ‘Mountain of God’.

    Vanaf€140
    Oldoinyo Lengai, of ook wel de 'Berg van God' is een 2960 meter hoge vulkaan in Tanzania, gelegen in de Grote Riftvallei in Oost-Afrika. Het uitzicht vanaf de top van Oldoinyo Lengai is adembenemend mooi. Wist je dat de vulkaan meer dan één actief centrum heeft?
  • Breng een dag door met de Maasai stam

    Vanaf€70
    Breng een dag door te midden van een van de meest kleurrijke en bekende stammen in heel Oost-Afrika; de Maasai. Neem deel aan hun dagelijks leven en help mee met taken als het melken van koeien in een van de nederzettingen, het verzamelen van brandhout, het repareren van lokale Maasai […]

Overnachten in Lake Natron

Lake Natron Accommodaties

Hier vind je enkele van onze favoriete accommodaties in het Lake Natron waar we goede relaties mee hebben. Daarnaast maken we nog gebruik van vele andere accommodaties in Tanzania. Mocht je graag in een specifieke accommodatie verblijven die hier niet staat, laat het ons weten. We kunnen namelijk elke accommodatie voor je regelen!

Bij het uitkiezen van onze partneraccommodaties letten wij op de ligging van de lodge, kans om ‘wildlife’ te kunnen zien, service, kwaliteit van de kamers/tenten en natuurlijk de safari-factor!

We hebben accommodaties in verschillende stijlen en prijsklassen, zodat je altijd de accommodatie kan vinden die het beste bij je past.

    Maasai Giraffe Eco Lodge

    Maasai Giraffe Eco Lodge is located in northern Tanzania. Perfectly located next to Lake Natron, in the wide expanse of the Rift Valley, surrounded by […]
    Mid

    Lake Natron Camp, Lake Natron, Tanzania

    Located by Lake Natron National Park, the Camp provides a peaceful retreat for nature lovers. Designed to blend seamlessly with its surroundings, it offers a […]
    Lux

Reistijden & Afstanden

Handig om te weten: er mag alleen gereden worden in de parken tussen 6 uur ’s morgens en 6 uur ’s avonds.

Safari's naar Lake Natron

Laat je inspireren door onze vooraf samengestelde reizen of stel jouw eigen reis op maat samen!

Hoe boek ik een safari?

Tailor made safari 1

 1. VRAAG EEN REIS OP MAAT AAN

Tailor made safari 2

2. BEL MET ONS OVER JOUW REISPLANNEN

3. CO-CREËER JOUW DROOMSAFARI

Tailor made safari 4

4. INPAKKEN MAAR, SAFARI NJEMA!